דרגות בצה"ל

מה הקשר בין פלאפל, סיטרואן וחרב? הכירו את הדרגות של צה"ל

צה"ל, כמו שבטח כבר הבנתם, הוא מערכת היררכית, פירמידה רבת-שכבות שבראשה עומד הרמטכ"ל. כדי לדעת איך להבדיל בין מדרגות ההיררכיה, יש לנו את הדרגות הצבאיות. דרגות אלו מסמלות את מאזן הכוחות בצבא, והן מורכבות משלוש קבוצות: חוגרים, קצינים ונגדים.  

עבור כל אחת מהקבוצות קיים מסלול התפתחות מוסדר, שמגדיר מתי ואיך מטפסים לדרגה הבאה. הינה כל מה שצריך לדעת בנושא: 

פסים ועלים: דרגות חוגרים

דרגות חוגרים הן דרגות בסיסיות, שמוענקות לחיילים שנמצאים בשירות סדיר כלומר, בשירות החובה. את הדרגות תופרים על שרוולי המדים משני צידי הגוף, בין המרפק לכתף (זו הסיבה שהן נקראות גם "דרגות זרוע"). הדרגות מיוצגות בפסים אלכסוניים, בצורה של מקבילית. אלו דרגות החוגרים: 

  • טוראי 

דרגת טוראי היא הדרגה הראשונה של כל חייל וחיילת, וזוכים לה ממש מהיום הראשון על מדים. בעבר טוראים יוצגו על ידי פס אחד על הזרוע, אבל היום כבר אין ייצוג ממשי לדרגה; לכן, כשרואים חיילים במדים בלי דרגה על הזרוע או על הכתף אפשר להניח שמדובר בטוראים.  

  • רב-טוראי (רב"ט) 

אחרי שמבלים קצת זמן על מדים, אפשר להתקשט בדרגה חדשהדרגת רב"ט, שמיוצגת בשני פסים על הזרוע. יש שני גורמים שמשפיעים על התזמון של קבלת דרגת הרב"ט: ותק התפקיד ואופי התפקיד. חיילים קרביים מקבלים את הדרגה בסיום האימון המתקדם, חיילים תומכי לחימה מקבלים אותה שבעה חודשים לאחר הגיוס, ואילו חיילים עורפיים מקבלים אותה רק עשרה חודשים לאחר גיוסם.  

יש מקרים שבהם המסלול לקבלת הרב"ט קצר יותר למשל, לאחר הכשרה לתפקידי הדרכה ותפקידי מ"כים ומ"כיות; הנדסאים מקבלים רב"ט אחרי חודשיים בשירות; ושוחרים במכללה הטכנולוגית של חיל האוויר מקבלים אותה כבר ביום הגיוס.  

  • סמל 

ובלי ששמתם לב הזמן חלף וכבר זכיתם לעוד פס על הזרוע דרגת הסמל. דרגה זו מוענקת לחיילים קרביים לאחר 16 חודשים בשירות, לתומכי לחימה לאחר 18 חודשים, ולחיילים עורפיים לאחר 21 חודשי שירות. בדרך כלל זוהי הדרגה האחרונה המוענקת לחיילות, שמשתחררות כעבור 24 חודשים (אלא אם חתמו קבע או שס"ן, ואז יקבלו גם סמ"ר). 

  • סמל ראשון (ַסמ"ר) 

ונסיים עם הדרגה האחרונה שמגיעה לחיילים בשירות סדיר הסמ"ר. דרגת הסמ"ר מורכבת משלושה פסים שבמרכזם עלה תאנה אחד. הדרגה מוענקת לחיילים קרביים לאחר 27 חודשי שירות, לתומכי לחימה לאחר 29 חודשי שירות ולחיילים עורפיים לאחר 32 חודשי שירות.  

ארונות, פלאפלים וחרבות: דרגות קצינים

חיילים שעברו קורס קצינים נפרדים לשלום מדרגות הזרוע ומקבלים דרגות קצונה, שאותן מניחים על הכתף. דרגות הקצונה מחולקות לשלוש קבוצות: ארונות, פלאפלים וחרבות.  

ארונות

דרגות הקצונה הבסיסיות ביותר נראות כמו מלבנים שבמרכזם עלה של זית, ומכנים אותן "ארונות". זה מה שצריך לדעת על ה"ארונות" הקיימים בצה"ל: 

  • סגן-משנה (סג"ם) 

דרגת הקצונה הראשונה היא דרגת סג"ם – הדרגה שמקבלים בסיום קורס קצינים. הדרגה הזאת מורכבת מ"ארון" אחד. קצינים בדרגת סג"ם משתלבים בתפקידים כמו מפקדי מחלקה (מ"מ), קצינים זוטרים או ראשי צוותים.  

  • סגן 

אחרי שנה בדרגת סג"ם, או בכניסה לשירות קבע (המוקדם מבין שניים), זוכים הקצינים לעלות לדרגת סגן ולקבל ארון נוסף לכתף. קצינים בדרגת סגן אפשר למצוא בתפקידים כמו סגן מפקד פלוגה (סמ"פ), קצינת מבצעים, קצינת מטה וראש לשכה (רל"ש). פעמים רבות הדרגה הזאת תהיה הדרגה האחרונה של קצינים בשירות קבע לאחר קורס קצינים, אלא אם הם חתמו על תקופת קבע נוספת. 

  • סרן 

אחרי שלוש שנים בדרגת סגן הגיע הזמן להשתדרג עם ארון חדש ותואר חדש "סרן". דרגה זו מורכבת משלושה ארונות. קצינים בדרגת סרן אפשר למצוא בתפקידים משמעותיים כמו מפקד פלוגה (מ"פ), מפקדת מחלקה (מ"מ) וקצין מטה בכיר. 

פלאפלים

סיימנו עם הארונות, ואנחנו עוברים לעלי תאנה המוכרים יותר בשמם "פלאפלים": 

  •  רב-סרן (רס"ן) 

שלוש שנים לאחר קבלת דרגת הסרן מגיע תורה של דרגת הרב-סרן, שמורכבת מפלאפל אחד על הכתף. דרגת רבסרן מאפיינת קצינים בתפקידים כמו סגן מפקד גדוד (סמג"ד) או טייסת (סמ"ט), ראש מדור או תחום, וכן ראש לשכה (רל"ש) בלשכות של קצינים בכירים בדרגת אלוף או תת-אלוף. 

  • סגן-אלוף (סא"ל) 

עכשיו אנחנו מגיעים לליגה של הגדולים האלופים. פה הפז"ם הוא כבר לא מה שמשחק תפקיד בשיקולים שמובילים להעלאה בדרגה, כך שקצינים רבים "נתקעים" בדרגת רס"ן לאורך זמן רב, מבלי שיקודמו לדרגה הבאה. אלו שכן הצליחו להתברג לתפקידים בכירים (באישור אלוף ובאישור הרמטכ"ל או ראש אכ"א) יזכו לדרגת סגן-אלוף ולשני פלאפלים על הכתף. נוכל למצוא סגני אלופים בתפקידים כמו מפקד גדוד (מג"ד), סגן מפקד חטיבה (סמח"ט), מפקדת טייסת, ראש ענף ועוד.  

אלוף משנה (אל"ם) 

קצינים בכירים עם שלושה פלאפלים על הכתף. קצינים בדרגה כזו מחזיקים בתפקידים כמו מפקד כנף בחיל האוויר, מפקד חטיבה (מח"ט), מפקד אוגדה, ראש מחלקה (רמ"ח), מפקדת בסיס הדרכה ועוד. כדי לעלות לדרגת אל"ם צריך לקבל אישור של הרמטכ"ל ושל שר הביטחון.  

חרבות

שלוש הדרגות הבכירות ביותר בצה"ל מיוצגות בחרבות מוצלבות עם או בלי פלאפל. אלו הדרגות: 

  • תת-אלוף (תא"ל) 

דרגת תת-אלוף היא דרגה המיוצגת בחרב אחת על הכתף. תתי-אלופים מאיישים תפקידים בכירים כמו מפקד חיל, מפקד אוגדה, ראש מטה, מפקדת מערך וכן תפקידים כמו דובר או דוברת צה"ל והרב הראשי לצה"ל. בדומה לדרגת אל"ם, גם דרגה זו מוענקת באישור הרמטכ"ל ושר הביטחון.  

  • אלוף 

לאלופים של צה"ל יש גם חרב וגם פלאפל על הכתף, ויש בסך הכול כ-20 כאלו בכל צה"ל. הם מאיישים משרות בכירות כמו מפקדי פיקוד, מפקדי חיל (חיל הים, חיל האוויר, זרוע היבשה), ראשי אגפים (אגף מודיעין, אגף מבצעים), וכן גם את תפקיד נשיא בית הדין הצבאי לערעורים והמזכיר הצבאי של ראש הממשלה. תת-אלופים עולים לדרגת אלוף באישור הרמטכ"ל ושר הביטחון.  

  • רב-אלוף (רא"ל) 

והגענו לדרגה הבכירה ביותר בצה"ל, ששמורה רק לאחד הרמטכ"ל, שמדיו מעוטרים בחרב ובשני פלאפלים. כדי להגיע לדרגה הגבוהה ביותר בכל צה"ל צריך לקבל המלצה אישית משר הביטחון ואישור מהממשלה.  

סיטרואנים וכוכבים: דרגות הנגדים

לא כל אלו שנשארים בצה"ל אחרי השירות הסדיר הם קצינים. אנשי צבא שלא עברו קורס קצינים ונשארו בשירות קבע נקראים נגדים, ויש להם דרגות משלהם. דרגות הנגדים מכונות "סיטרואנים", כיוון שהן דומות לסמל הרכב "סיטרואן". הדרגות מורכבות משני חיצים או משולשים פתוחים (>>), ובדרגות מתקדמות יותר מתווסף גם כוכב. דרגות הנגדים הן דרגות כתף, בדומה לדרגות הקצינים. אלו דרגות הנגדים: 

  • רב-סמל (רס"ל) 

את דרגת הרס"ל מקבלים שנתיים לאחר קבלת דרגת הסמ"ר (זו של החוגרים). הדרגה מורכבת מ"סיטרואן" אחד על הכתף.  

  • רב-סמל ראשון (רס"ר) 

הדרגה הבאה היא דרגת רס"ר, המיוצגת על ידי שני "סיטרואנים". דרגה זו מוענקת עד תשע שנים אחרי קבלת דרגת הרס"ל. זה יכול לקרות גם הרבה קודם תלוי אם מתקדמים לתפקיד שמוגדר בדרגת רס"ר.  

  • רב-סמל מתקדם (רס"ם) 

דרגה זו מורכבת מ"סיטרואן" אחד ומכוכב אחד. הדרגה מוענקת עד שבע שנים לאחר קבלת דרגת רס"ר, או לחלופין בעת קידום לתפקיד שדורש דרגה כזו 

  • רב-סמל בכיר (רס"ב) 

הלאה אל הדרגה הבאה רס"ב, דרגה שמורכבת משני "סיטרואנים" ומכוכב אחד. וכן, הבנתם את החוקיות את הדרגה הזאת מקבלים עד שבע שנים מיום קבלת דרגת הרס"ם, או לפי דרישות התפקיד.  

  • רב-נגד משנה (רנ"ם) 

דרגת הרנ"מ מיוצגת בשלושה "סיטרואנים" ובלי כוכבים, ומוענקת עד שבע שנים מקבלת דרגת רס"ב. זוהי הדרגה החדשה ביותרהיא נכנסה לתמונה בשנת 2011 בעקבות העלאת גיל הפרישה בצה"ל. הדרגה לא ממש נמצאת בשימוש בפועל, וכנראה לא תראו נגדים עונדים אותה. 

  • רב-נגד (רנ"ג)  

והגענו לאלוף הנגדים הרנ"ג. זוהי דרגת הנגדות הגבוהה ביותר, שמוענקת למספר מצומצם בלבד של נגדים. הדרגה מיוצגת בשלושה "סיטרואנים" וכוכב אחד. את הדרגה הזאת מקבלים מי שמשרתים לפחות חמש שנים בדרגת רנ"ם, לאו דווקא כתוצאה של ותק, אלא יותר על בסיס הערכה אישית מצד מפקדים ועמיתים. 

דרגות ייחודיות

לצד הדרגות הסטנדרטיות הנ"ל, יש עוד כמה דרגות שאולי תיתקלו בהן במהלך השירות: 

קצונה מקצועית 

דרגות קצונה מקצועית הן דרגות המוענקות לחיילים שלא עברו קורס קצונה, אבל הם בוגרי עתודה אקדמית או קצינים מקצועיים. הדרגות האלה זהות לדרגות הקצונה בעיצובן, אך הן שטוחות ולא בולטות. דרגות הקצונה המקצועית הקיימות הן קמ"אקצין מקצועי אקדמאי (ארון אחד, מקביל לסגן); קא"בקצין מקצועי אקדמאי בכיר (שני ארונות, מקביל לסרן); וקא"םקצין אקדמאי מיוחד (פלאפל אחד, מקביל לדרגת רב-סרן). 

דרגות ייצוג 

דרגות ייצוג הן דרגות קצונה שמוענקות לחיילים בנסיבות מיוחדות, בהתאם לתפקיד שעליהם למלא באותה העת. דרגות ייצוג יכולות להינתן גם לאזרחים שנכנסים לתפקידים מקצועיים בשירות המילואים או בתפקידים ארוכי-טווח, כמו שופטים צבאיים או דובר צה"ל. לרוב, הדרגה מוענקת לתקופה מוגדרת מראש. דרגות אלו זהות לדרגות קצונה "רגילות".  

צוערים סימן זיהוי, אבל לא בדיוק דרגות 

דרגת כתף שאולי תיתקלו בה היא דרגת כתף מלבנית שיכולה להופיע בכמה צבעים (לבן, כחול, ירוק, אדום ועוד). זו לא בדיוק דרגה, אלא מה שנקרא "סימן זיהוי". סימנים אלו מסמלים את מעמדם של הצוערים, אותם חיילים שנמצאים במסלול ההכשרה לקצונה (בין שבקורס קצינים, קורס חובלים, קורס טיס, תוכנית חבצלות, תוכנית תלפיות ועוד). החניכים מקבלים דרגות כתף מיוחדות, שמסמלות את השלב שבו הם נמצאים בהכשרה.

מצבים חריגים לתזוזה בדרגה

עד עכשיו נראה שדרגות הן עניין די פשוט: התזוזה בסולם הדרגות מתרחשת עם הוותק, או לחלופין אם קיבלנו קידום או יצאנו לקורס שמעלה אותנו בדרגה. אבל יש גם מצבים קצת פחות נעימים שקשורים בהעלאה או אפילו בהורדה בדרגה. 

למשל, במקרה של מוות (שלא נדע), חיילים, נגדים או קצינים מועלים באופן אוטומטי בדרגה. זה קורה כמעט בכל המקרים, ופקודות צה"ל מפרטות בדיוק כיצד ובאיזה אופן מעלים בדרגה. 

גם הורדה בדרגה היא צעד שעלול לקרות. זו צעד די חריג, והוא נחשב לעונש חמור שמטיל בית הדין הצבאי על נאשמים בעבירות שונות. ההורדה יכולה להיות בדרגה אחת, בשתי דרגות, עד דרגת טוראי ואפשר גם לשלול לחלוטין את הדרגות ואף להרחיק את הנאשמים מהצבא. 

תוכן העמוד

פוסטים רלוונטיים

חוות השומר

חוות השומר

הטירונות בחוות השומר לא דומה לאף טירונות אחרת מבחינת הליווי שמקבלים בה והתכנים שעוברים בה, ועבור חיילי מקא"ם וחוסן מדובר בחוויה שיכולה לשנות לגמרי את מה שחשבו על עצמם ואת מה שתכננו להמשך השירות. קבלו כמה דברים ששווה לדעת על הטירונות הכי פסטורלית ומרגשת בצבא.

מחווה אלון

מחו"ה אלון

בסיס מחווה אלון מציע טירונות וקורסי הכשרה ייעודיים לאוכלוסיות מיוחדות (עולים חדשים, בני מיעוטים, בעלי סעיף נפשי נמוך ועוד), שתורמים לנחיתה רכה בצה"ל. אם זה מעניין אתכם – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על כל המסלולים שהבסיס הייחודי הזה מציע.

קורס נתיב

קורס נתיב

קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊

שרשרת חיול

שרשרת החיול – התהליך שעומד להפוך אתכם ממלש"בים לחיילים. בואו נדבר על כל מה שמחכה לכם שם: הבדיקות, החיסונים, הציוד והצילומים, ועל הדרך נפרגן בכמה טיפים שיצמצמו את השוק.