התאמה לקצונה

בקרוב אצלכם? כך תדעו איך הצבא בוחן התאמה לקצונה (ואם אתם האנשים שהוא מחפש)

יש את המלש"בים שנסגרו על הרעיון של יציאה לקצונה עוד הרבה לפני שהם קיבלו את הצו הראשון, ועכשיו הם עסוקים בלברר כל מה שיכול לעזור להם להגשים את החלום (כמו לצאת לקצונה ייעודית – נדבר על זה בהמשך). אבל האמת שגם אם אתם לא כאלה, ואתם רוצים לתת לשירות לעשות את שלו ולהחליט בהמשך, שווה לכם לדעת איך הצבא בודק התאמה לקצונה כדי לשמור את כל האפשרויות שלכם פתוחות. 

הצעד הראשון: מתאם קצונה

מתאם הקצונה הוא בעצם הנתון הכי חשוב שאתם צריכים להכיר בשלב הזה, כי הוא נקבע לפני הגיוס. או יותר נכון – הוא נקבע בצו הראשון, אבל מתעדכן פעמיים נוספות במהלך השירות: אחרי הטירונות ואחרי מבדקי הקצונה. כך נראה סולם הציונים של מתאם הקצונה: 

מתאם 0-א': לא מתאים/ה לקצונה בגלל הגבלות רפואיות או סיבות אחרות 

מתאם 0-ב': נמצא/ת מתחת לרף ההתאמה לקצונה, אבל יכול/ה לצאת לקצונה באישור מטכ"לי חריג  

מתאם 0-ג': נמצא/ת מתחת לרף ההתאמה לקצונה, אבל יכול/ה לצאת לקצונה באישור זרועי חריג 

מתאם 1: עומד/ת ברף היציאה לקצונה 

מתאם 2: בעל/ת התאמה גבוהה לקצונה 

מתאם 3: בעל/ת התאמה גבוהה מאוד לקצונה 

אבל בואו נעשה לכם את החיים קלים יותר. אלו הנתונים המינימליים שאתם צריכים כדי לעמוד ברף ההתאמה לקצונה: 

  • ציון דפ"ר – 60 ומעלה 
  • ציון פיקוד והדרכה (נקבע ביום המא"ה) – 3 ומעלה 
  • ציון התרשמות מהריאיון האישי (נקבע בצו הראשון) – "התאמה לכלל התפקידים"


בנוסף, לתוך השקלול של הנתונים האלה נכנס גם ציון הסוציומטרי, שתקבלו בסוף הטירונות. הסוציומטרי הוא למעשה שאלון שבו חברים שלכם לטירונות יתבקשו לדרג אתכם לפי קריטריונים שונים, והציון שתקבלו יהיה הממוצע של כל הדירוגים האלה. 

גם אם הציונים שלכם לא עומדים ברף ההתאמה, לא צריך לאבד תקווה: 

אם יש ציון אחד שלא עומד ברף היציאה לקצונה, אבל שאר הציונים שלכם גבוהים – יכול להיות שבצבא יחליקו לכם את זה ויאפשרו לכם לצאת לקצונה.  

אם יותר מציון אחד לא עומד ברף היציאה לקצונה – תוכלו לבקש מהמפקדים שלכם לעבור מחדש את מבחן הדפ"ר ואת הריאיון האישי מהצו הראשון. אם יאשרו את הבקשה שלכם, תוכלו לנסות לשפר ככה את מתאם הקצונה שלכם. 

ויש גם את האפשרות של לצאת קצונה כחריגים – יכול להיות שהמפקדים שלכם יחשבו שתוכלו להיות קצינים מעולים, גם אם הנתונים שלכם הם לא בול מה שהצבא מחפש. במקרים כאלה ייתכן שיעלו אתכם לוועדת חריגים, ושם יחליטו אם לאשר לכם לצאת לקצונה. 

הצעד השני: מבדקי קצונה (מבד"קים)

כדי לצאת לקצונה, לא מספיק שיהיה לכם מתאם קצונה גבוה – תצטרכו לעבור בהצלחה גם את המבד"קים. מדובר ביום מיון שנערך במדור מבד"ק בתל השומר ונמשך כעשר שעות, פחות או יותר.  

בגדול, המטרה של היום הזה היא לבדוק אם אתם מתאימים לקצונה מבחינה אישיותית ואם יש לכם את מה שדרוש כדי להתמודד עם דרישות התפקיד הגבוהות ועם הלחץ שכרוך בו. בקטן, היום הזה מתחלק לשני סוגים של מבחני מיון: 

  • ריאיון פסיכולוגי – ריאיון עם פסיכולוג או פסיכולוגית, שבמהלכו עשויים לשאול אתכם, בין היתר, על הסיבות שמניעות אתכם לצאת לקצונה, החוזקות והחולשות שלכם, אתגרים שהתמודדתם איתם וכן הלאה. 
  • מבחנים ממוחשבים – סדרה של מבחני אישיות שאמורים לספק תמונה מהימנה של מאפייני האישיות הבולטים שלכם. אלו כמה מהמבחנים שמצפים לכם שם: 
    • שאלון 300שאלון שבו יופיעו לפניכם היגדים המתארים סיטואציות ועמדות שונות, ותתבקשו לדרג את מידת ההסכמה שלכם איתם או מידת הסבירות שתפעלו בדרך המתוארת. 
    • מבחן דילמות פיקודיות – במבחן הזה יוצגו לכם סרטונים של סיטואציות מורכבות שאתם עשויים להיתקל בהן בתור קצינים, ותצטרכו לבחור בדרך התגובה שנראית לכם המתאימה ביותר (בקיצור – שאלות של "מה אתם הייתם עושים?"). 
    • מבחן השלמת משפטים – כמו שאתם יכולים לתאר לעצמכם, במבחן הזה תתבקשו להשלים כל מיני משפטים (שלא בהכרח קשורים לצבא). הרעיון כאן הוא ללמוד עוד על תפיסת העולם שלכם באמצעות הדרך שבה תבחרו להשלים את המשפט. 

לפי ההישגים שלכם במב"דקים, תקבלו ציון שנע בסולם הבא: 

ציון 7-1: לא מתאים/ה לקצונה 

ציון 13-8: צריך/ה אישור חריג כדי לצאת לקצונה 

ציון 30-13: מתאים/ה לקצונה, הידד!  

הצעד השלישי: הכנה לקצונה

התחנה האחרונה שלכם לפני בה"ד 1 היא ההכנה לקצונה, שנמשכת במרבית היחידות עד חודש ונערכת בדרך כלל בבסיס האם של החיל שאתם משתייכים אליו. במסגרת ההכנה תלמדו הרבה חומר תיאורטי על ההיסטוריה של הצבא ושל המדינה, וגם תעברו לא מעט אימונים גופניים. בסוף ההכנה תיבחנו על מה שלמדתם, ואם תעברו את הכול בהצלחה – תמשיכו לקורס הקצינים המבוקש שנערך בבה"ד 1! שם תשתבצו באחת ממגמות הקורס: קרביים ← מגמת להב; תומכי לחימה מגמת מעוז; תפקידי מטה מגמת נחשון. 

ולמי שרוצה את המסלול הישיר: קצונה ייעודית

חיל האוויר, חיל הלוגיסטיקה, חיל המודיעין ועוד חילות רבים מציעים מסלולים של קצונה ייעודית. במסלולים אלו בעצם תתמיינו לקצונה כבר לפני הגיוס, ואם תתקבלו – תצאו לקורס קצינים ממש בתחילת השירות שלכם. 

גם כדי להתקבל למסלול הזה תצטרכו כמובן נתונים מתאימים לקצונה (כמו שפירטנו כאן), ובנוסף – חשוב שתדרגו את התפקידים האלה גבוה בשאלון ההעדפות.  

אם תימצאו מתאימים תזומנו ליום מיון שנערך בבסיס צריפין. במהלך יום המיון תהיה הרצאה על המסלול של קצונה ייעודית, ולאחר מכן מבחני סימולציות וראיונות אישיים. 

עברתם את יום המיון? אתם בפנים! את השירות שלכם תתחילו בטירונות 02, לאחר מכן תמשיכו לקורס מקצועי בתחום התפקיד שלכם ומשם היישר לבה"ד 1 😊

תוכן העמוד

פוסטים רלוונטיים

חוות השומר

חוות השומר

הטירונות בחוות השומר לא דומה לאף טירונות אחרת מבחינת הליווי שמקבלים בה והתכנים שעוברים בה, ועבור חיילי מקא"ם וחוסן מדובר בחוויה שיכולה לשנות לגמרי את מה שחשבו על עצמם ואת מה שתכננו להמשך השירות. קבלו כמה דברים ששווה לדעת על הטירונות הכי פסטורלית ומרגשת בצבא.

מחווה אלון

מחו"ה אלון

בסיס מחווה אלון מציע טירונות וקורסי הכשרה ייעודיים לאוכלוסיות מיוחדות (עולים חדשים, בני מיעוטים, בעלי סעיף נפשי נמוך ועוד), שתורמים לנחיתה רכה בצה"ל. אם זה מעניין אתכם – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על כל המסלולים שהבסיס הייחודי הזה מציע.

קורס נתיב

קורס נתיב

קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊

שרשרת חיול

שרשרת החיול – התהליך שעומד להפוך אתכם ממלש"בים לחיילים. בואו נדבר על כל מה שמחכה לכם שם: הבדיקות, החיסונים, הציוד והצילומים, ועל הדרך נפרגן בכמה טיפים שיצמצמו את השוק.