התנדבות בצה"ל
רוצים להיות מתנדבים בצה"ל? זה המסע שתצטרכו לעבור כדי לקבל כומתה
- ספטמבר 18, 2023
תכירו: המתנדבים בצה"ל
המתנדבים הם חיילים שצה"ל קבע בתחילת דרכם שאינם כשירים לשירות, מסיבות רפואיות או נפשיות, ולכן בצו הראשון נקבע להם פרופיל 21. ולמרות זאת הם התעקשו, הגישו ערעור על הפרופיל שנקבע להם והצליחו להוכיח שהם מסוגלים להשתלב במסגרת הצבאית למרות המגבלות שלהם. הפרופיל של מל"שבים שקיבלו אישור להתנדב מתעדכן ל-25. השירות של מתנדבים נעשה בתנאים מיוחדים המתאימים למגבלות שלהם, אבל עם זאת – מרגע שהתגייסו, הם צריכים לעמוד בדרישות הצבא כמו כל החיילים הסדירים.
המסלול למתנדב – אז איך מתנדבים בצה"ל?
- פתיחת תיק התנדבות – ברגע שקיבלתם את תעודת הפטור בלשכת הגיוס, תוכלו לבחור אם לערער על ההחלטה. אם החלטתם להתנדב, ייפתח עבורכם תיק התנדבות. עליכם יהיה למלא טפסים (מצורפים כאן) ולשלוח אותם לקו למלש"ב המתנדב. אפשר לשלוח את הטפסים בוואטסאפ (במספר 03-7387055 או 03-7387195) או במייל (חפשו את המייל של מדור המתנדבים בלשכת הגיוס שבה נערך הצו הראשון שלכם).
- בחינת אישור התנדבות – זה השלב המותח והקריטי בתהליך. הטפסים שהגשתם יגיעו לבירור אצל הגורמים הרפואיים הרלוונטיים למקרה שלכם. הם אלו שצריכים להכריע אם אפשר להעלות לכם את הפרופיל ל-25 ואם תוכלו לשרת כמתנדבים.
את האישור לפרופיל 25 מקבלים באחת משתי דרכים: או דרך לשכת הגיוס שלכם או דרך ועדה רפואית מיוחדת במדור מיון ואבחון – תלוי מהן נסיבות הפטור שקיבלתם.
חשוב שתכינו את עצמכם – מתנדבים רבים מעידים שנדרשת לא מעט סבלנות ונחישות בשלב הזה, כי פעמים רבות זו דרך בירוקרטית מפותלת וארוכה. יש אפילו עמותות שמתנדבים רבים נעזרים בהן בתהליך הזה: רואים רחוק (לספקטרום האוטיסטי), אבני דרך לחיים (לבעלי סעיף נפשי), שווים במדים (מטעם עמותת אקים) ועוד. - תהליך השיבוץ – מזל טוב! קיבלתם את אישור ההתנדבות שלכם ועכשיו תוכלו להתחיל בתהליך המיון. בהתחלה תעברו ריאיון אישי במדור מתנדבים של צה"ל, שמטרתו היא להכיר אתכם קצת יותר לעומק, ולהתאים לכם תפקיד שיהיה נכון גם לכישורים שלכם וגם לתנאים המיוחדים שאתם צריכים בשירות. תוכלו להתקבל לאחד משני סוגי תפקידים:
- תפקידי איתור: תפקידים שדורשים מיון. לפעמים יש אופציה למיון פרטני אם פספסתם את המיונים של מחזור הגיוס שלכם.
- תפקידי קביעה: תפקידים שניתנים ביום שיבוץ ייחודי למתנדבים.
- כמעט לפני גיוס – סמוך למועד הגיוס שייקבע לכם, תתבקשו לשלוח מסמכים עדכניים (משלושת החודשים האחרונים) על מצבכם הרפואי. המטרה היא לבדוק שלא חל שינוי במצבכם מאז שקיבלתם אישור להתגייס. המועד הכי מאוחר שתוכלו לעשות זאת הוא שבועיים לפני הגיוס. אם לא תשלחו את המסמכים הנדרשים בזמן, אתם עלולים לפספס את הגיוס שלכם ולהידחות למועד הגיוס הבא. אחרי ששלחתם את המסמכים, כדאי לוודא שהם הגיעו בזמן.
- התגייסתם! מה עכשיו? – ביום הגיוס שלכם תקבלו את תעודת המתנדב שלכם, שבה מפורטים כל הפטורים המגיעים לכם. הטירונות היא לא חובה למתנדבים, אבל אם בכל זאת תרצו לצאת אליה תדעו שמדובר בטירונות ייחודית למתנדבים – חמישה ימים בלבד, עם לינה בבית לבעלי הפטור המתאים. כאן תוכלו ללמוד עוד על השירותים הרפואיים שניתנים למתנדבים בצבא.
הכול (כמעט) פתוח – אילו תפקידים פתוחים למתנדבים בצה"ל?
לחיילים מתנדבים בצבא יש יותר מ-70 תפקידים שהם יכולים לשרת בהם. התפקידים האלה נמצאים בשישה אשכולות שונים: מבצעים ומודיעין, דוברות ושירות, הוראה והדרכה, מקצועות המחשב, אבחון כוח אדם וטיפול במשאבי אנוש. כמו שאתם מבינים, מדובר במגוון רחב של תפקידים שתוכלו לבצע: החל מתיאטרון צה"ל, מורה חייל/ת ומש"קית ת"ש ועד חייל/ת שב"כ ומגן/מגינת סייבר.
עד מתי? משך השירות למתנדבים
מתנדבים ומתנדבות על רקע רפואי משרתים שנתיים; מתנדבים ומתנדבות על רקע נפשי משרתים שנה.
יש גם מתנדבים שמקבלים פרופיל 25 זמני – במקרה כזה, משך השירות נקבע לפי משך תקופת הפרופיל הזמני. לקראת תום התקופה הזמנית של פרופיל 25, עוברים ועדה רפואית שלאחריה יוחלט אם לגייס את המתנדב או המתנדבת כחיילים סדירים עם פרופיל 45 (לא כמתנדבים) או לשחרר אותם מצה"ל.
להכשיר את הקרקע – קורסים והכשרות למתנדבים בצה"ל
אם יש לכם אישור של ענף המיון הרפואי במקרפ"ר, התאמה מבחינת הנתונים וליחידה שאתם משרתים בה יש הקצאה ליציאה לקורס – תוכלו לצאת לקורסים ולהכשרות המקצועיות השונות שהצבא מציע.
ואם תהיתם – קצונה היא בהחלט אופציה למתנדבים! גם במקרה הזה תצטרכו אישורים רפואיים, וכמובן את מה שדורשים מכל החיילים שרוצים להיות קצינים – המלצות ממפקדים ומעבר של מבחני הקצונה.
תוכן העמוד
פוסטים רלוונטיים
חופשות בצבא
אנחנו רגילים לחשוב על הצבא כעל תקופת שירות רצופה ובלתי נגמרת, אבל האמת היא שחיילים מקבלים יותר ימי חופש מהרבה אזרחים עובדים. אז כמה חופשות מגיעות לכם? מתי הצבא חייב לשחרר אתכם? ומה אסור למפקדים למנוע מכם?
רעיונות למתנות גיוס מקוריות
קניית מתנות גיוס נשמעת כמו משימה פשוטה, אבל איכשהו כולם מסתבכים איתה. מרוב אפשרויות, קשה מאוד להחליט מה לקנות, ובסוף יוצא שתמיד כולם קונים את אותם שניים-שלושה דברים.
בכל מקרה – אין לכם מה לדאוג, אנחנו לא משאירים אתכם לבד בסיפור הזה. ריכזנו כאן רשימה ארוכה של מתנות גיוס שיכולות להתאים לחיילים שונים ולתקציבים שונים.
כרטיס כוכבים
את המדים והכומתה תקבלו בלשכת הגיוס, אבל לרוב הציוד שתארזו בקיטבג תצטרכו לדאוג בעצמכם. החדשות הטובות הן שאתם לא לבד בזה – צה"ל מצייד אתכם בכרטיס כוכבים, שאיתו תוכלו לקנות ציוד משלים ולקבל הנחות משמעותיות. כל המידע על איך עושים את זה ואיפה – ממש כאן.
שרשרת חיול
שרשרת החיול – התהליך שעומד להפוך אתכם ממלש"בים לחיילים. בואו נדבר על כל מה שמחכה לכם שם: הבדיקות, החיסונים, הציוד והצילומים, ועל הדרך נפרגן בכמה טיפים שיצמצמו את השוק.