חופשות בצבא

כי לא רק לנועה קירל מגיע - כמה חופש באמת מקבלים בצבא?

עד שמתגייסים לצבא, למילה "רגילה" אין הרבה משמעות, אבל עבור חיילים המילה הזאת מסמלת את כל מה שהם מצפים לו. יש עוד לא מעט מילים שבהן חיילים מתאהבים מרגע שהם לובשים את המדים, כמו חמשוש, אפטר והדממה, ולא נשכח את האהובה מכולן – חפש"ש. תיכף נסביר לכם את המשמעות של כל המילים האלה, אבל גם בלי להבין את המשמעות שלהן לעומק, בטח כבר הבנתם שהן מסמלות משהו טוב. מאוד טוב. טוב כמו חופש.

אין מחיר לחופש - כמה ימי חופש יש בצה"ל ואיך מקבלים אותם?

ימי חופש הם לא פרס שמפקדים נותנים לחיילים מצטיינים, אלא זכות בסיסית שחובה על המפקדים לאפשר לכל חייל וחיילת. מרבית החיילים בצה"ל מקבלים 18 ימי חופש בשנה קלנדרית (מ-1 בינואר ועד ל-31 בדצמבר), והם נדרשים לממש את כל מכסת ימי חופש המגיעה להם בכל שנה. רק חיילים שמשרתים שבוע בבסיס ושבוע בבית (שבוע-שבוע) לא זכאים לימי חופשה שנתיים ולהם יש רגילה פעם בשנה. 

שכחו מהחופש הגדול - סוגי החופשות בצה"ל

שבתות וחגים - חופשה על חשבון המערכת

היציאה הביתה בסופי השבוע ניתנת תמיד על חשבון המערכת, ולא יורדת ממכסת ימי החופש שלכם. זה נכון גם עבור חלק מהחגים (כבר נפרט לכם אילו). חשוב להדגיש שהצבא לא מחויב להוציא אתכם לחופש בחגים, וכן, זה מבאס, אבל אם תצאו לחופש בחג עצמו, אז זה לא יורד ממכסת ימי החופש השנתית. ערבי חג נחשבים כחצי יום חופש, והם כן יורדים ממכסת הימים 

החגים שבהם תוכלו לקבל חופש על חשבון המערכת הם ראש השנה, יום כיפור, סוכות, שמחת תורה, פסח, יום העצמאות ושבועות. חיילים לא יהודים זכאים לזכויות דומות בחגי הדת שלהם. 

שששש.... הדממה

הדממה היא חופשה מרוכזת של היחידה כולה, והיא רלוונטית רק עבור חיילים שמשרתים בבסיס פתוח וחוזרים הביתה כל יום. לרוב מתרחש הפלא הזה בחודשי הקיץ ובמהלך סוכות, חנוכה ופסח. מרבית ימי ההדממה יורדים ממכסת ימי החופש השנתיים (חוץ מימי החג עצמם, שניתנים על חשבון המערכת). בחלק מהיחידות חיילים יכולים לבקש אישור להישאר ביחידה למספר ימים בזמן ההדממה, כדי לשמור את ימי החופש שלהם להזדמנות אחרת. 

החגים שבהם תוכלו לקבל חופש על חשבון המערכת הם ראש השנה, יום כיפור, סוכות, שמחת תורה, פסח, יום העצמאות ושבועות. חיילים לא יהודים זכאים לזכויות דומות בחגי הדת שלהם. 

שבוע טוב מאוד - רגילה

כמו ההדממה בבסיסים פתוחים, גם הרגילה היא חופשה שאליה יוצאים החיילים באופן מרוכז (כגדוד או כמחלקה למשל). רגילה היא חופשה שנמשכת חמישה ימים לפחות ומתקיימת אחת למספר חודשים, בדרך כלל בסיום אימון, עלייה לקו או סיום קורס. 

החגים שבהם תוכלו לקבל חופש על חשבון המערכת הם ראש השנה, יום כיפור, סוכות, שמחת תורה, פסח, יום העצמאות ושבועות. חיילים לא יהודים זכאים לזכויות דומות בחגי הדת שלהם. 

חריג, אבל קורה - מיוחדת

חופשה מיוחדת היא חופשה שניתנת מסיבות אישיות שונות, והיא לא יורדת ממכסת ימי החופש השנתית. את הבקשה לחופשה המיוחדת יש למלא דרך מש"קית ת"ש בבסיס, והיא תאושר לרוב על ידי מפקד בדרגת רס"ן או סא"ל בהתאם למשך החופשה ולסיבותיה 

  • מחלה/ אשפוז של אחד ההורים: ניתן לנצל עד 58 ימים בשנה, ועד מקסימום שבוע בכל פעם. 
  • מחלה או פציעה של קרוב משפחה מדרגה ראשונה: אם המפקדים סבורים שיש צורך בנוכחות החייל/ת בבית, הם רשאים לאשר עד שבעה ימי חופשה על חשבון הצבא.  
  • אבל מדרגה ראשונה במקרה של פטירת קרוב משפחה מדרגה ראשונה, שנה זכאות לשמונה ימי חופש במקרה של פטירה סבא או סבתא, הזכאות היא לשלושה ימים 
  • חופשה לצורך לימודים חיילים שלומדים למבחני בגרות, פסיכומטרי או למבחני קבלה למוסדות אקדמיים, זכאים לארבעה ימי חופש. שניים מהימים האלה יורדים מהמכסה השנתית ושניים נחשבים כחופשה מיוחדת.    
  • חופשה מסיבות כלכליות או סוציאליות – אפשר לקבל עד 45 ימים ימי חופש מסיבות שנוגעות למצב כלכלי, משפחתי או אישי. במהלך חופשה מטעמים כלכליים אפשר גם לעבוד 
  • חופשה לחיילים בודדים חיילים בודדים שמשפחתם נמצאת בחו"ל זכאים לקבל בכל שנה שמונה ימי חופש נוספים (מעבר למכסת ימי החופש הרגילים), ולנצל אותם כשמשפחתם מגיעה לביקור בארץ. בנוסף הם יכולים לקבל עד 45 ימי חופש בשנה כדי לטוס לבקר את משפחתם בחו"ל 

איזה לילה מחכה לי - אפטר

אפטר מיועד לחיילים שמשרתים בבסיס סגור, והוא מאפשר להם לצאת הביתה ללילה אחד במהלך השבוע. האפטר לא כלול בזכויות של החיילים, והוא ניתן בהתאם להקלות ת"ש או לפי שיקול הדעת של המפקדים הישירים. לפעמים מדובר באירוע חד-פעמי ולפעמים בסידור קבוע

חמסה חמסה חמסה - חמשוש

חמשוש הוא יציאה הביתה לסופ"ש כבר ביום חמישי (במקום ביום שישי, כמו שקורה לרוב). לפעמים תיתקלו גם באח השווה יותר של החמשוש הרבעוש, שברי המזל שזוכים בו יכולים לצאת הביתה ביום רביעי. 

האות החדשה האהובה עליכם - גימלים

גימלים, או בשמם המלא ימי ג', הם ימי מחלה שניתנים לחיילים מסיבות רפואיות או נפשיות על ידי רופא צבאי, רופא אזרחי במרפאות ביקור רופא או קב"ן מי שלא מצליח להשיג ימי ג' במרפאה, יכול לנסות את מזלו אצל המפקד הישיר שלו ולקבל ימי ד' – יום מחלה באישור מפקד, שרשאי לתת לחיילים יום מחלה אחד בשבוע ועד 10 ימי מחלה בשנה.  

האור בקצה המנהרה - חפש"ש

חפש"שופשת שירות) ניתנת לחיילים שמשרתים לקראת סיום השירות שלהם. חייל שמשרת ברמת פעילות א+ זכאי ל-14 ימי חפש"ש, וחייל שמשרת ברמת פעילות א' זכאי לשבעה ימים. הימים האלה ניתנים בנוסף לימי החופשה השנתיים. 

ימי החופש הנוספים שכדאי שתכירו

אם ימי החופש השנתיים לא מספיקים, תוכלו לבקש בכל שנה עד חמישה ימי חופש נוספים מהמפקד או המפקדת הישיר (בדרגת סג"ם ומעלה). 

מצב צבירה חופשי - האם אפשר לצבור ימי חופש שלא נוצלו?

הצבא מעדיף שהחיילים ינצלו את כל ימי החופש שניתנו להם באותה שנה, אבל במקרים מסוימים אפשר לצבור עד חמישה ימי חופש ולהעביר אותם למכסת הימים של השנה הבאה. אצל חיילים ברמת פעילות א' ומעלה הימים שלא נוצלו נצברים באופן אוטומטי. חיילים ברמת פעילות ב' נדרשים להשיג אישור של קצין בדרגת סא"ל ומעלה בשביל לצבור ימי חופש לא מנוצלים 

הזכות לחופש - מתי חייבים לאפשר לכם חופשה?

יש מספר מקרים שבהם מפקדים מחויבים לאפשר לחיילים לצאת לחופשה: 

  • שמחה משפחתית: באירועים כמו חתונה, ברית מילה/ זבד הבת, בר/בת מצווה של קרוב משפחה מדרגה ראשונה בלבד, המפקדים מחויבים לאפשר לחייל לצאת ל-24 שעות לפחות. אם החייל או החיילת עצמם מתחתנים הם זכאים לחופשה של עשרה ימים. חייל שאשתו ילדה זכאי לשמונה ימי חופשה. כל ימי החופשה שנלקחים בנסיבות האלה יורדים ממכסת ימי החופשה השנתיים של החייל. אם תרצו להשתתף בשמחות של בני דודים או קרובים שאינם מדרגה ראשונה, תהיו תלויים בהחלטת המפקד/ת שלכם. 
  • אזכרה של קרוב משפחה: באזכרה שנתית או ביום ה-30 של קרוב משפחה מדרגה ראשונה, החייל זכאי לצאת לחופשה של 24 שעות. בן/בת למשפחה שכולה זכאים גם ליום חופש ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. החופשה הזאת היא על חשבון הצבא. 

לגזור ולשמור: כמה זכויות שחשוב שתזכרו

ימי החופש הצה"ליים הם זכות בסיסית שלכם, ולא ניתן לשלול אותם כעונש או מכל סיבה אחרת. 

אם חייל נמצא בחופשה, מותר להחזיר אותו ליחידה רק לצרכים מבצעיים ורק באישור של קצין בדרגת אל"ם ומעלה.  

אם חייל נמצא בחופשת מחלה, מותר להחזיר אותו ליחידה רק באישור של רופא צבאי.  

ימי החופש נספרים כחלק מהפז"מ הצבאי והם לא דוחים את השחרור 

תוכן העמוד

פוסטים רלוונטיים

קורס נתיב

קורס נתיב

קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊

מחווה אלון

מחו"ה אלון

בסיס מחווה אלון מציע טירונות וקורסי הכשרה ייעודיים לאוכלוסיות מיוחדות (עולים חדשים, בני מיעוטים, בעלי סעיף נפשי נמוך ועוד), שתורמים לנחיתה רכה בצה"ל. אם זה מעניין אתכם – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על כל המסלולים שהבסיס הייחודי הזה מציע.

חוות השומר

חוות השומר

הטירונות בחוות השומר לא דומה לאף טירונות אחרת מבחינת הליווי שמקבלים בה והתכנים שעוברים בה, ועבור חיילי מקא"ם וחוסן מדובר בחוויה שיכולה לשנות לגמרי את מה שחשבו על עצמם ואת מה שתכננו להמשך השירות. קבלו כמה דברים ששווה לדעת על הטירונות הכי פסטורלית ומרגשת בצבא.

חיילים בודדים

חיילים בודדים

לצה"ל מערכת תמיכה שלמה שנועדה לסייע לחיילים שמתגייסים בלי עורף משפחתי. ריכזנו כאן מידע על הדרכים הכי חשובות שבהן צה"ל עוזר לחיילים בודדים במהלך השירות וגם אחריו.