טיסות לחו"ל לפני הצבא ובזמן השירות
הבסיס אולי סגור, אבל השמיים פתוחים: כך תקפצו לחו"ל בזמן השירות
- מאי 23, 2023
תקופת הצבא יכולה להיות די מתישה, אז אנחנו לגמרי מבינים מלש"בים שמנסים לתפור עוד חופשה אחת לפני הגיוס, או חיילים שרוצים לקחת הפסקה קצרה מהמדים.
הבשורה המשמחת היא שאפשר בהחלט לטוס לחו"ל זמן קצר לפני הגיוס ואפילו במהלך השירות הצבאי. מה שכן, חשוב שתדעו טוב-טוב מה הזכויות שלכם – וגם מה ההגבלות.
נפרדים מהאזרחות – נסיעה לחו"ל לפני הגיוס
יש לכם כמה שבועות או אפילו כמה חודשים עד לגיוס? אין סיבה שלא תיקחו הפסקה קטנה בין התיכון לצבא ותטוסו לחו"ל. באופן עקרוני מלש"בים לא צריכים לקבל אישור מהצבא בשביל לצאת מהארץ, אבל כן חשוב להקפיד על כמה דברים:
- מי שעבר תחקיר ביטחוני לא יכול לנסוע למדינות כמו ירדן, מרוקו וטורקיה (הרשימה המלאה ניתנת למועמדים שעברו תחקיר).
- אסור לצאת מהארץ לתקופה של יותר משלושה חודשים.
- אסור ללמוד או לעבוד במהלך השהות בחו"ל.
- צריך לחזור לארץ עד שלושה ימים לפני הגיוס.
- מי שממתין לתאריך פתיחה של קורס קדם צבאי, צריך לקחת בחשבון שהתאריך ניתן לרוב בהתראה קצרה ושעלולה להיות התנגשות בין הקורס לבין הנסיעה.
חמשוש בפריז – נסיעה לחו"ל בזמן הצבא
חיילים ואנשי קבע יכולים לנצל את ימי החופשה שלהם כדי לטוס לחו"ל, והפרוצדורה שכרוכה בכך היא הרבה יותר פשוטה ממה שאתם בטח חושבים. עם זאת, חשוב מאוד לא לרכוש כרטיס טיסה או להזמין מלון לפני שמקבלים אישור יציאה לחו"ל מצה"ל, כי אם הבקשה לא תאושר מסיבה כלשהי, אתם תיאלצו לשאת בעלויות הביטול. בנוסף, צריך להגיש את הבקשה לפחות 21 ימים לפני מועד היציאה לחו"ל. אם אתם חורגים ממסגרת הזמן הזאת, תצטרכו לקבל אישור מיוחד ממפקד או מפקדת בדרגת רס"ן (ובינינו, למי יש כוח לכאב הראש הזה). עוד נקודה שחשוב לבדוק לפני שמגישים בקשה היא שיש לכם מספיק ימי חופש פנויים בשביל הנסיעה הזאת.
כמה פעמים אפשר לטוס בזמן השירות ולכמה זמן?
לפני שאתם סוגרים חופשה של חודש בתאילנד או בונים על ביקור שנתי בברצלונה, כדאי שתדעו מהן הזכויות שלכם בכל מה שקשור לטיסות לחו"ל בזמן הצבא:
- חיילים בשירות חובה, ברמת פעילות א' ומעלה, זכאים לצאת לחו"ל פעם אחת במהלך השירות, לחופשה באורך של עד 28 ימים (כולל שבתות וחגים).
- חיילים בשירות חובה, ברמת פעילות ב' ומטה, זכאים לצאת לחו"ל פעם אחת במהלך השירות, לחופשה באורך של עד 21 ימים (כולל שבתות וחגים).
- חיילים בשירות חובה שלא מוגדרים כחיילים בודדים, אבל שהוריהם, ילדיהם, או בני זוגם מתגוררים בחו"ל, יכולים לנסוע לבקר אותם בפעם בשנה, לחופשה של 21 ימים לכל היותר (בתנאי שעברה לפחות חצי שנה מאז הפעם האחרונה שנפגשו, ושקרובי המשפחה לא מתכננים לחזור או לבקר בארץ בחצי השנה שלאחר מועד הנסיעה של החייל או החיילת).
- חיילים בודדים בשירות חובה יכולים לנסוע לבקר את משפחתם בחו"ל פעם אחת בכל שנת שירות, וכל חופשה יכולה להימשך עד 30 ימים. בנוסף, חיילים בודדים זכאים לקבל מימון לחופשת ביקור אחת במהלך השירות.
- חיילים בשירות חובה שהוכרו כמצטיינים בתחומי הספורט, הריקוד או המוזיקה, יכולים לצאת לחו"ל ל-90 ימים בשנה, כדי לייצג את ישראל בתחרויות ובהופעות בינלאומיות.
- חיילים בשירות קבע או עתודאים בשירות חובה יכולים לנצל את כל ימי החופשה שלהם לטובת נסיעה לחו"ל, ללא הגבלה במספר הימים (בתנאי שקיבלו על כך אישור).
- חיילים שמשרתים ביחידות מחוץ לצה"ל (כמו אגף משרד הביטחון או משרד ראש הממשלה) צריכים לקבל אישור יציאה לחו"ל מהמוסד שבו הם משרתים, בהתאם לנהלים המחייבים באותו מוסד.
דברו אליי בטפסים – איך מגישים בקשת יציאה לחו"ל?
עד לפני כמה שנים, משרתים היו צריכים למלא טופס ידני ולהגיש אותו בשלישות, אבל היום, במרבית המקרים, התהליך נעשה באופן מקוון דרך אתר צה"ל או באפליקציה (ותודה לטכנולוגיה).
בשביל להגיש את הבקשה צריך להיכנס לאזור האישי באתר צה"ל ושם למלא בקשת יציאה לחו"ל (טופס 56). בטופס תתבקשו להזין פרטים אישיים, כמו שם מלא ומספר טלפון. בנוסף, תתבקשו לציין מהי מדינת היעד שלכם, ומהן מדינות המעבר.
בסיום מילוי טופס 56, תתבקשו לצפות בסרטון הדרכה בנושא ביטחון אישי וביטחון מידע, ואז תתבקשו לענות על מבחן מקוון שבו תישאלו על הנושאים שהוזכרו בסרטון.
לאחר שתעברו את המבחן, טופס הבקשה שלכם יועבר לאישור מפקד או מפקדת בדרגת רס"ן ומעלה. אחרי שיעברו על מסלול הטיסה, ואם לא יתגלו בעיות, הבקשה שלכם תאושר ותקבלו היתר יציאה מהארץ.
אחרי שקיבלתם את ההיתר המיוחל, אתם חופשיים לטוס – אין צורך להציג שום אישור בשדה התעופה.
ומה עם סיני? בקשת נסיעה למדינות אסורות
בקשת היציאה המקוונת שצוינה למעלה אפשרית רק במקרים שבהם כל מדינות היעד ומדינות המעבר הן, מה שנקרא, מדינות מותרות. במקרים שבהם טסים למדינות אסורות, עושים עצירת ביניים במדינות כאלה, ולפעמים אפילו רק טסים מעליהן או שטים במים הטריטוריאליים שלהן – אז העסק נהיה קצת יותר מסובך.
חיילים בשירות חובה או קבע שעוברים בדרך כזאת או אחרת במדינות אסורות, צריכים להגיש את טופס 56 באופן ידני לשלישות היחידה. לאחר מכן, עליהם לעבור תדריך ביטחון מידע פרונטלי על ידי קב"ם או נאמן ב"ם ביחידה, ותדריך ביטחון אישי על ידי מפקד או מפקדת בדרגת רס"ן ומעלה. גם במקרה של נסיעה למדינות אסורות, טופס הבקשה ומסלול הטיסה יעברו לבדיקה ואישור של קצין או קצינה בדרגת רס"ן ומעלה.
קבלו ביטול – המקרים שבהם הצבא יכול למנוע מכם לטוס
הצבא יכול למנוע ממשרתים לנסוע לחו"ל אם הוא סבור שהנסיעה עלולה לגרום לבעיות של ביטחון מידע (למשל במקרים שבהם חיילים רוצים לטוס למדינות אויב). אם הבקשה שלכם נפסלה מסיבה כזאת, תוכלו לפנות ליחידת ביטחון המידע ולהגיש ערעור בפני ראש חטיבת המבצעים, בצירוף המלצת מפקד או מפקדת בדרגת אל"ם.
סיבה נוספת שעלולה להוביל לפסילה גורפת של בקשות יציאה לחו"ל, היא הכרזה על שעת חירום. בתקופות מלחמה או בזמנים של כוננות גבוהה, ראש אכ"א מוסמך לקבוע שחיילים לא יצאו לחו"ל (אלא אם כן קיבלו על כך היתר מיוחד).
חשוב לדעת שגם אם קיבלתם היתר יציאה לחו"ל, יש סיכוי קטן שהצבא יבטל אותו במקרה של צרכים מבצעיים חריגים. וזה עוד לא החלק הכי מבאס – במצב שבו הצבא מבטל היתר יציאה לחו"ל מטעמים מבצעיים, אתם אלה שאמורים לשאת בהפסדים הכלכליים שנגרמו לכם. רק אם אתם מאמינים שביטול ההיתר לא היה מוצדק, תוכלו לפנות למרכז לשירות הפרט באכ"א, ולנסות לדרוש החזר כספי.
ואם אטוס בלי היתר יציאה, מה יעשו לי?
חיילים שיוצאים מהארץ בלי לקבל מצה"ל אישור יציאה לחו"ל נחשבים לעריקים, ועשויים למצוא את עצמם בחקירת מצ"ח ואולי גם בכלא הצבאי – לא יודעים מה איתכם, אבל לדעתנו זה לא שווה את הסיכון.
תוכן העמוד
פוסטים רלוונטיים
ציון דפ"ר
מה הסיכוי לקבל דפ"ר 90? לאן תוכלו להתגייס עם דפ"ר 70? ומה יהיה גורלכם עם דפ"ר 10? רגע לפני המבחן הפסיכוטכני, באנו לעשות לכם סדר במספרים
התנדבות בצה"ל
אם הצבא נתן לכם פטור משירות, אבל אתם עדיין רואים את עצמכם לבושים במדים ומתלוננים על היציאות ועל המפקדים, תוכלו לנסות להתנדב לצה"ל. אז איך הופכים למתנדב או מתנדבת ואילו תפקידים פתוחים למתנדבים בצה"ל? בואו נגלה 😊
מה צריך להביא לצו הראשון?
בטח כבר קראתם על כל התחנות בצו הראשון, ואולי אפילו התכוננתם לקראתן. אבל בואו נדבר תכלס – מה אתם צריכים להביא איתכם לצו הראשון (חוץ ממצב רוח טוב כמובן)?
יום המא"ה
בונה על תפקיד טכנולוגי? או שאולי הכיוון שלך זה דווקא הדרכה? יום המא"ה הוא ההזדמנות שלכם להוכיח לצה"ל מה אתם שווים, ולסלול את הדרך לשירות שהכי מתאים לכם.