לוחם בשייטת 13

להכות גלים – הכול על תפקיד לוחם בשייטת 13

אין מי שלא מכיר את יחידת שייטת 13, ואם הגעתם לכאן - סיכוי טוב שאתם גם חולמים לשרת בה. אבל לפני שאתם קופצים למים, חשוב שתדעו איך נראה השירות בשייטת, מה תנאי הקבלה ואיך תוכלו לקבל זימון למיונים.

המחשבה על שייטת 13 עטופה לרוב בהילה של יוקרה ומסתורין ששמורה רק ליחידות כמו טייס וסיירת מטכ"ל, והאמת שזה לגמרי מגיע לה. שייטת 13 היא יחידת הקומנדו של חיל הים, והיא עוסקת באיסוף מידע מודיעיני ובפעילויות אסטרטגיות מעבר לקווי האויב. ליחידה זו יש היסטוריה של הצלחות מבצעיות רבות, והיא בנתה לעצמה מוניטין לא רק בצה"ל, אלא גם ברחבי העולם. 

לוחמי השייטת הם בין הלוחמים המיומנים ביותר בצה"ל, ובדיוק מהסיבה הזו, המיונים ליחידה מאתגרים וההכשרה לתפקיד ארוכה. השירות ביחידה מחייב שליטה במיומנויות לחימה משולבות ים ויבשה, עבודה בצוותים קטנים, תחכום וחשאיות.

איך מקבלים זימון למיונים של השייטת?

הגיוס לשייטת 13 מתקיים פעם אחת בשנה, בחודש נובמבר, ואליו יגיעו כ-100 חיילים בלבד. כדי להיות בין אותם המעטים שצולחים את מסלול המיון המאתגר, תצטרכו קודם כל לעמוד בתנאי הקבלה 

  1. פרופיל 82 ומעלה (ללא סעיפים) 
  2. דפ"ר 50 ומעלה 
  3. קב"א 52 ומעלה


אם אתם עומדים בתנאי הסף
, השלב הבא הוא לדאוג שתקבלו זימון למיונים של שייטת 13, ויש שתי דרכים שבהן תוכלו לעשות את זה: גדנ"ע צלילה ויום סיירות.

גדנ"ע צלילה בכיתה י"א

זו ההזדמנות הראשונה שלכם לנסות להתקבל לשייטת וגם לקבל קצת יותר מושג על חווית השירות ביחידה הזו ולפגוש לוחמים מהיחידה. לפני שאתם ממהרים לארוז תיק ולצאת להרפתקת הצלילה שלכם, הנה שלושה דברים שאתם צריכים לדעת קודם: 

  1. בשביל להשתתף בגדנ"ע עליכם לעבור מבחן קבלה הכולל מבחנים פסיכוטכניים בנושאים שונים, ומבחן ידע על מושגי ימאים בסייסים. 
  2. ההרשמה לגדנ"ע מתקיימת בחודש ינואר לכיתות י"א בלבד. הגדנ"ע עצמו יתקיים בחודשי הקיץ. 
  3. ההשתתפות בגדנ"ע כרוכה בתשלום מראש של 500 ₪. 


משך הגדנ"ע הוא חמישה ימים, ובמהלכם לומדים צלילה, נחשפים לעולם הלוחמה של השייטת, גם בים וגם ביבשה, מצטרפים להפלגות ומתאמנים עם לוחמים מהיחידה. מי שיעבור את הגדנ"ע בהצלחה יקבל זימון למיונים לשייטת 13. השתתפות בגדנ"ע עשויה לתת לכם סיכוי טוב יותר להתקבל לשייטת 13, מזו שתוכלו לקבל ביום הסיירות (שעליו אנחנו מפרטים בסעיף הבא). אם תעברו את הגדנ"ע בהצלחה – לא תצטרכו להשתתף ביום סיירות בשביל להמשיך במסלול המיונים לשייטת 13. זו בעצם הדרך של שייטת 13 "להקדים" את שאר הסיירות ולאתר לוחמים פוטנציאליים כבר בכיתה י"א. 

יום סיירות (יום שדה)

יום סיירות הוא יום מיון ראשוני ליחידות ההתנדבות המובחרות בצה"ל, שביניהן גם שייטת 13, המתקיים בחודשי ינואר ואוקטובר. מדובר ביום אחד, ארוך ואינטנסיבי, שבו מתמקדים בעיקר בבחינת היכולות הפיזיות והמנטליות שלכם. בתחילת היום תעברו בדיקות גופניות ותמלאו שאלונים רפואיים כדי לוודא שאתם מסוגלים פיזית לעמוד במבחני הכושר, עוד לפני שהמיון מתחיל. רוב המידע על יום הסיירות הוא מסווג, אבל מה שכן אפשר להגיד זה שכדאי לעבוד מראש על אימוני כוח ואימוני סיבולת אירוביים.  

קיבלתם זימון לגיבוש שייטת! מה הלאה?

אלו השלבים שמצפים לכם אחרי שתשיגו את הזימון לגיבוש: 

  1. מבחנים בבה"ד חיל הים: מבחני יכולות ממחושבים. 
  2. גיבוש שייטת 13: אם עברתם בהצלחה אז המבחנים הממוחשבים, תזומנו לגיבוש שייטת. הגיבוש אורך חמישה ימים שכוללים ביצוע משימות פיזיות מאתגרות, כמו זחילות, סחיבת אלונקה, מסע עם ציוד, שחייה ותחרות חתירה. חלק מהמשימות הן אישיות וחלק קבוצתיות. מטרת המשימות הקבוצתיות היא לבדוק את יכולת שיתוף הפעולה שלכם בצוות. לצד המשימות, הגיבוש כולל גם בדיקות רפואיות, מבחנים אישיותיים ומבחן סוציומטרי. המועמדים שיתקבלו באופן ודאי יקבלו את הודעת הקבלה לשייטת כבר בסוף היום החמישי לגיבוש. מי שישיג תוצאה גבולית יעלה לוועדה, שבסופה יוחלט סופית אם יתקבל. 
  3. בדיקות רפואיות: כן, עוד קצת בדיקות, הפעם מיוחדות לצלילה, שיתקיימו במכון לרפואה ימית. 
  4. תחקיר ביטחוני: השלב האחרון. כיוון ששייטת 13 זו יחידה מסווגת, כחלק מהמיונים עליכם לעבור תחקיר ביטוחוני שמטרתו היא לבדוק האם תוכלו להיחשף אל המידע הרגיש במסגרת שירותכם ביחידה. אין יותר מדי מה להתכונן לשלב הזה, אבל גם הוא שלב ממיין – אם לא תעמדו ברמת הסיווג הנדרשת ליחידה זו – לא תוכלו לשרת ביחידה מסווגת זו. 

אחרי שעברתם את כל זהאתם כבר יכולים להכין טבלת ייאוש עד נובמבר כי אתם מתגייסים לשייטת! 

איך נראה מסלול ההכשרה של לוחם שייטת?

עברתם את תהליך המיון הארוך לשייטת, אבל הדבר האחרון שזה אומר זה שאתם יכולים להישען אחורה ולהרים רגליים. מסלול ההכשרה לשייטת הוא תהליך קשוח ביותר, וכן, גם ממנו אפשר לנשור במהלך הדרך. המסלול נמשך כ-20 חודשים, והוא מורכב משלושה שלבים:   

  1. שלב הטירונותטירונות חי"ר ואימון מתקדם בחטיבת גולני. 
  2. שלב "מכין"מתקיים בבסיס השייטת, ובו הלוחמים נחשפים לפעילות היחידה, עוברים אימוני כושר ומתגבשים לצוות לוחמים. השלב הזה הוא אחד השלבים הקשים ביותר, ובסופו לרוב מודחים לא מעט לוחמים.  
  3. שלב "ייעודי"הלוחמים לעתיד עוברים קורסים שונים כמו קורס לוחמה בטרור, קורס צניחה וקורס צלילה קרבית. בשלב הזה גם נערך השיבוץ לאחת משלושת הפלגות של השייטת. 

בסוף ההכשרה תקבלו את כנפי העטלף המגיח בעלטה שכל כך רציתם, ותצטרפו באופן רשמי לשייטת 13. 

מה קורה בשירות עצמו?

אם חשבתם שבסוף ההכשרה תישאר לכם פחות משנה וחצי לשירות, אז קבלו תיקון: כל מי שמתקבל לשייטת מתחייב לשירות של 36 חודשים מסוף ההכשרה.    

מה תעשו בכל הזמן הזה? זה כבר תלוי בשיבוץ שקיבלתם בשלב הייעודי של ההכשרה. השייטת מורכבת משלוש פלגות עיקריות 

  • פושטים לוחמים המגיחים מהים ומבצעים משימות רגליות. 
  • משיטים לוחמים שאחראים להפעלת כלי השיט. 
  • צוללנים לוחמים המתמחים בצלילה מבצעית.    

תוכן העמוד

פוסטים רלוונטיים

חוות השומר

חוות השומר

הטירונות בחוות השומר לא דומה לאף טירונות אחרת מבחינת הליווי שמקבלים בה והתכנים שעוברים בה, ועבור חיילי מקא"ם וחוסן מדובר בחוויה שיכולה לשנות לגמרי את מה שחשבו על עצמם ואת מה שתכננו להמשך השירות. קבלו כמה דברים ששווה לדעת על הטירונות הכי פסטורלית ומרגשת בצבא.

מחווה אלון

מחו"ה אלון

בסיס מחווה אלון מציע טירונות וקורסי הכשרה ייעודיים לאוכלוסיות מיוחדות (עולים חדשים, בני מיעוטים, בעלי סעיף נפשי נמוך ועוד), שתורמים לנחיתה רכה בצה"ל. אם זה מעניין אתכם – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על כל המסלולים שהבסיס הייחודי הזה מציע.

קורס נתיב

קורס נתיב

קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊

שרשרת חיול

שרשרת החיול – התהליך שעומד להפוך אתכם ממלש"בים לחיילים. בואו נדבר על כל מה שמחכה לכם שם: הבדיקות, החיסונים, הציוד והצילומים, ועל הדרך נפרגן בכמה טיפים שיצמצמו את השוק.