מאבחנת פסיכוטכנית

איך עומדים להיראות המיונים, ההכשרה והשירות הסדיר בתפקיד הנחשק?

רגע לפני: אנחנו נכתוב כאן בלשון נקבה, אבל חשוב שתדעו שהתפקיד הזה פתוח גם לבנים שלא מיועדים לתפקידי לחימה.  

תפקידה של המאבחנת הפסיכוטכנית הוא תפקיד עם חשיבות רבה, ככה שאפשר להבין למה לא פשוט להתקבל אליו. מי שתימצא מתאימה מבחינת הנתונים שלה, תזומן למיונים, ואם תתקבל, תעבור קורס הכשרה אינטנסיבי שכולל נגיעה בתכנים רגישים ובהתנסויות מורכבות. 

בסיום הקורס, המאבחנות יוסמכו לקבוע את נתוני האיכות של המועמדים לגיוס ולהשפיע משמעותית על השיבוץ העתידי שלהם. 

תהליך הקבלה לתפקיד המאבחנת הפסיכוטכנית

התפקיד של מאבחנת פסיכוטכנית הוא תפקיד איתור – כלומר, כדי להתקבל אליו צריך לעבור בהצלחה מיונים שמתקיימים לפני הגיוס לצה"ל. הזימון למיונים נשלח לבנות שיש להן דפ"ר 60 ומעלה וציונים גבוהים ביום המא"ה (בכל המדדים הבאים צריך לקבל לפחות 3: בגרות ובשלות, השקעה והתמדה, ניהול וארגון, קשב מתמשך ועיבוד מידע). הזימון יישלח לבנים עם נתונים דומים שלא מיועדים לתפקידי לחימה. ויש עוד כמה דברים לא פחות חשובים שצריך בשביל התפקיד, כמו אינטליגנציה חברתית גבוהה, חוסן נפשי, מיומנויות שיחה טובות וכושר שיפוט מעולה. 

יום המיון לתפקיד נערך במדור הפסיכוטכני בתל השומר, ונמשך בדרך כלל ארבע עד חמש שעות. במהלך היום המלש"ביות עוברות את התחנות הבאות: 

  • הרצאה – בשלב הראשון המועמדות יתבקשו לחתום על הצהרת סודיות. לאחר מכן, הן ישתתפו בהרצאה שבה יסבירו על מהות התפקיד ועל המשך תהליך המיון. 
  • ריאיון אישי – מדובר בריאיון קצר שמטרתו לבסס היכרות בין המועמדות לממיינים (בדרך כלל מדובר במילואימניקים של המדור הפסיכוטכני) 
  • סימולציה – כדי לבחון את צורת החשיבה של המועמדות, את האופן שבו הן מתמודדות עם אתגרים ואת כושר קבלת ההחלטות שלהן, יוצגו בפניהן משימות משחקי תפקידים שונות, שידמו סיטואציות נפוצות שונות מחיי היום-יום של המאבחנות הפסיכוטכניות.  
  • ריאיון עם פסיכולוג/ית – ריאיון זה הוא ריאיון מעמיק יותר שנועד לוודא שהמועמדת אכן מתאימה ובשלה לתפקיד.


תוצאות
המיונים יישלחו למועמדות כחודש לאחר סיום התהליך. כבר בשלב הזה, המועמדות ידעו לאיזה קורס ולאיזה תפקיד הן מיועדות: ראיון נשים (קורס גפן) או ראיון גברים (קורס ברקת). המועמדות שיתקבלו יתגייסו באחד משלושת מחזורי הגיוס של המערך הפסיכוטכני, שמתקיימים בחודשים אוגוסט, נובמבר ואפריל.  

מסלול ההכשרה לתפקיד

חיילות שמתגייסות לתפקיד מאבחנת פסיכוטכנית עוברות טירונות 02, ולאחר מכן מתחילות קורס הכשרה שנמשך כחמישה וחצי חודשים ונערך בבה"ד 11 בנגב 

החלק הראשון של הקורס אורך כשלושה וחצי חודשים, והוא כולל שיעורים תיאורטיים בנושאים כמו שפת גוף, זיהוי צרכים ובעיות שעולים בראיונות ועוד. לצד השיעורים התיאורטיים, יש גם התנסות מעשית בבסיסים שונים בצה"ל ובבתי כלא צבאיים. במסגרת ההתנסות המעשית, המאבחנות מראיינות חיילים (ולעיתים גם כלואים) בתפקידים שונים, כדי להכיר את כל שכבות האוכלוסייה בצה"ל וכמובן כדי להתנסות ולהשתפשף בעריכת ראיונות 

החלק השני של הקורס אורך חודשיים, והוא בעצם הסטאז' של המאבחנות. בחלק הזה המאבחנות מתנסות בראיונות ובאבחונים של מלש"בים בלשכת הגיוס, בליווי צמוד של מדריכים וחונכים מקצועיים.  

מאבחנות שישלימו את כל שלבי הקורס בהצלחה, יצאו לדרך שלהן בלשכות הגיוס, לאחר שיקבלו את סיכת עין המאבחן ואת השרוך הכחול שמזוהה עם המערך הפסיכוטכני. מאבחנות שלא יעמדו בדרישות הקורס לא ימשיכו לשלב הסטאז' כמראיינות, אלא ישובצו באחת מלשכות הגיוס, וינהלו את תהליך אימות הנתונים שעוברים המלש"בים בצו הראשון. 

השירות הסדיר של מאבחנת פסיכוטכנית

בסיום הקורס, המאבחנות משתבצות לאחת מחמש לשכות הגיוס: טבריה, תל השומר, באר שבע, חיפה וירושלים. מי שגרה קרוב ללשכה יכולה לשרת במסגרת בסיס פתוח (יומיות), ומי שגרה רחוק יכולה ללון בבית החייל שקרוב לאותה לשכה. 

רוב העבודה של המאבחנת מתקיימת בלשכת הגיוס, שם היא נפגשת עם מלש"בים שמגיעים לצו הראשון. התפקיד של המאבחנת משתנה בהתאם להתמחות שנקבעה להחלק מהמאבחנות עורכות את הראיונות האישיים עם המלש"בים, וחלק אחראיות על תהליך אימות הנתונים. 

מאבחנות שירצו ויימצאו מתאימות, יוכלו להתקדם לתפקידי הדרכה וקצונה 

תוכן העמוד

פוסטים רלוונטיים

קורס נתיב

קורס נתיב

קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊

מחווה אלון

מחו"ה אלון

בסיס מחווה אלון מציע טירונות וקורסי הכשרה ייעודיים לאוכלוסיות מיוחדות (עולים חדשים, בני מיעוטים, בעלי סעיף נפשי נמוך ועוד), שתורמים לנחיתה רכה בצה"ל. אם זה מעניין אתכם – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על כל המסלולים שהבסיס הייחודי הזה מציע.

חוות השומר

חוות השומר

הטירונות בחוות השומר לא דומה לאף טירונות אחרת מבחינת הליווי שמקבלים בה והתכנים שעוברים בה, ועבור חיילי מקא"ם וחוסן מדובר בחוויה שיכולה לשנות לגמרי את מה שחשבו על עצמם ואת מה שתכננו להמשך השירות. קבלו כמה דברים ששווה לדעת על הטירונות הכי פסטורלית ומרגשת בצבא.

חיילים בודדים

חיילים בודדים

לצה"ל מערכת תמיכה שלמה שנועדה לסייע לחיילים שמתגייסים בלי עורף משפחתי. ריכזנו כאן מידע על הדרכים הכי חשובות שבהן צה"ל עוזר לחיילים בודדים במהלך השירות וגם אחריו.