מסלול שחקים
שירות שתרוויחו ממנו: קבלו את כל מה שיש למסלול שחקים להציע לכם
- יולי 5, 2023
מסלול שחקים הוא מסלול נחשב ביותר בחיל המודיעין ובצבא בכלל – אבל צריך להבין שבעצם מדובר כאן בכמה תתי-מסלולים: שוב"ל, אמנון, ארזים, שמ"מ, מח"א, אח"מ, אע"מ ואמ"מ (תכף נגיד כמה מילים על כל אחד ואחד מהם).
תהליך הקבלה לכל המסלולים הוא לא פשוט, וחשוב להגיד שמרביתם מחייבים השתתפות בקורסים קדם צבאיים וחתימה על תקופת קבע שנעה בין חצי שנה לשלוש שנים. בנוסף, נשים שמתגייסות לשחקים נדרשות להתחייב לשירות חובה של 32 חודשים. זה אולי נשמע הרבה, אבל ההשקעה הזאת מחזירה את עצמה, כי בוגרי ובוגרות שחקים יוצאים לאזרחות עם כלים וידע שיכולים לעזור להם להתברג במקומות העבודה המבוקשים ביותר.
הדרך לפסגה: המיונים וההכשרה של מסלול שחקים
כדי לקבל זימון למיונים צריך ציון דפ"ר של מינימום 80. בחלק מהמסלולים נדרשת בנוסף לזה גם השכלה תיכונית מתאימה, כמו 5 יחידות מתמטיקה או לימודי ערבית.
מלש"בים שעומדים בכל התנאים, יקבלו זימון ליום מיון שמתקיים במתקן רמות בתל אביב. יום המיון אורך כשמונה שעות, וכולל מבחנים פסיכוטכניים ומבחנים ייעודיים לתוכנית – כמו מבחן מתמטיקה מומצאת, מבחן שפה מומצאת ומבחן תכנות. בנוסף, המועמדים צריכים לעבור שאלון 300, שנועד לבחון התאמה לפרופיל האישיותי של שחקים. במרבית המקרים המלש"בים נדרשים לעבור גם ריאיון אישי, וכמובן – גם סיווג ביטחוני.
חשוב להדגיש שכאן לא מסתיים התהליך. מועמדים שהתקבלו לתוכנית שחקים צריכים לעבור גם הכשרה ממושכת ומאתגרת. ההכשרות של מרבית המסלולים מתקיימות במתקני הדרכה אזרחיים, ובמתכונת של קורס קדם צבאי (מה שאומר שהן לא נספרות בפז"ם). בחלק מהמקרים מתקיימות לאחר הגיוס הכשרות ייעודיות נוספות (אמרנו לכם שזה לא הולך להיות פשוט 😉).
מה בתפריט? כל תתי-המסלולים בשחקים
מסלול שחקים מורכב, כמו שאמרנו, ממספר תתי-מסלולים – כל אחד והייחוד שלו. השיבוץ למסלולים נקבע לפי הנתונים האישיים וההעדפות של המועמדים, וכמובן בהתאם לצרכים של הצבא. לכל מסלול יש הכשרה משלו, אבל בסופו של דבר רוב החיילים נשלחים לשרת באחד מבסיסי אמ"ן (לעיתים מדובר בבסיס פתוח ולעיתים בבסיס סגור).
חשוב להדגיש שמשך השירות משתנה בין מסלול למסלול, אבל בכל המקומות יש אפשרות להתקדם לתפקידי הדרכה, פיקוד וקצונה – כך שיש לאן לשאוף.
אז אילו תתי-מסלולים יש בשחקים? הרשימה לפניכם:
שוב"ל
מסלול זה עוסק בתחום החלל והלווייניות, והוא מיועד לבוגרי מגמות ריאליות בתיכון. במהלך ההכשרה, החניכים מתעמקים בנושאים הקשורים במודיעין, בהנדסה ובפיזיקה. בשירות עצמו החיילים אחראים לתפעל מערכות טכנולוגיות מתקדמות ולהתנהל מול גורמי מפתח בתעשיית החלל ובחיל המודיעין.
משך ההכשרה: קורס של 5 חודשים
התחייבות לקבע: שנה
אמנון
מסלול אמנון מכשיר חיילים לעיסוק טכנולוגי מסווג בתחום הסייבר. בוגרי המסלול משתלבים בעשייה הטכנולוגית המבצעית של יחידות הסייבר בצבא.
משך ההכשרה: קורס קדם צבאי של חודשיים וחצי, ולאחר מכן המשך הכשרה בהתאם לשיבוץ
התחייבות לקבע: 3 שנים
ארזים
מסלול עתודה, שבמסגרתו החניכים עושים תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטת ת"א. עם סיום הלימודים הם עוברים קורס קצינים, ומסיימים אותו בדרגת סגן. לאחר מכן הם עוברים קורס צבאי בתחומי המחקר והסייבר.
משך ההכשרה: שנתיים לימודים + קורס קצינים + קורס צבאי באורך של 5-3 חודשים
התחייבות לקבע: 3 שנים
שמ"מ
מסלול שמ"מ מכשיר חיילים לשירות באחת מהיחידות המסווגות ביותר באמ"ן. הקורס מתקיים במסגרת צבאית, ועוסקים בו, בין היתר, בתכנים טכנולוגיים, בלימודי שפה ובלימודי מזרח תיכון.
משך ההכשרה: קורס של 5 חודשים
התחייבות לקבע: חצי שנה
מח"א
במסלול זה החיילים משלבים בין עולמות המחשבים והמדע כדי למצוא פתרונות לאתגרים המודיעיניים שישראל מתמודדת איתם.
משך ההכשרה: קורס של 5 חודשים
התחייבות לקבע: שנה וחצי
אח"מ
במסלול אח"מ החיילים משתמשים בתכנות ובכלים מחקריים כדי ללמוד ולפתח טכנולוגיות חדשות, בעלות משמעויות מבצעיות, בתחום הסייבר.
משך ההכשרה: 3 חודשי קורס קדם צבאי במתכונת של בסיס סגור, ולאחר מכן המשך הכשרה ביחידות
התחייבות לקבע: שנה
אע"מ
מסלול אע"מ הוא חלק מיחידת האיסוף המרכזית של חיל המודיעין. חיילים במסלול מעבדים ומנתחים מידע מודיעיני, ורוכשים ניסיון בעבודה עם מערכות טכנולוגיות מתקדמות.
משך ההכשרה: 4 חודשי קורס קדם צבאי
התחייבות לקבע: שנה
אמ"מ
החיילים שעוברים הכשרה במסלול זה ממלאים תפקידים של אנליסטים ושל דאטא אנליסטים בתחום של מחקר מודיעין. האנליסטים אחראים לגבש תמונת מודיעין עדכנית בעזרת כלי ניתוח ומחקר, והדאטא אנליסטים מתמקדים בשיטות מחקר איכותניות וכמותיות. חלק מהתכנים הנלמדים בקורסים בשני המסלולים מזכים בנקודות זכות אקדמיות באוניברסיטת תל אביב.
משך ההכשרה: 4 חודשי קורס קדם צבאי, ולאחר מכן הכשרה ייעודית של 20 שבועות
התחייבות לקבע: חצי שנה
אבל רגע, מה ההבדל בין שחקים לחבצלות?
הרבה אנשים מבלבלים בין שחקים לחבצלות, אז לא נעזוב אתכם בלי לעשות סדר. גם שחקים וגם חבצלות הן תוכניות עילית של חיל המודיעין, אבל יש ביניהן הבדלים מהותיים. מסלול שחקים מייעד חיילים לתפקידים טכנולוגיים ביחידות המודיעין השונות. מרבית המסלולים בשחקים לא משלבים לימודים אקדמיים, ומחייבים חתימה על תקופת קבע קצרה יחסית.
תוכנית חבצלות, לעומת זאת, מסמיכה חיילים לתפקידים פיקודיים באגף המודיעין. התוכנית הזאת ארוכה יותר וכוללת לימודים לתואר ראשון ותקופת קבע של שש שנים.
מעבר לזה, התוכניות שחקים וחבצלות נבדלות זו מזו גם בתנאי הקבלה, במבחני המיון ובמשך ההכשרה.
ביום שאחרי: מה מצפה לבוגרי שחקים באזרחות?
טוב, את זה אתם בטח יודעים: כל בוגרי שחקים מסיימים את הצבא עם ידע וניסיון מקצועי שלמרבית האנשים לוקח שנים רבות לצבור. היתרון הזה הופך את הבוגרים לעובדים מבוקשים מאוד, ופותח להם דלתות למשרות מצוינות בתחומי הסייבר, התוכנה והמחשבים באופן כללי, ומאפשר להם להגיע למשכורות גבוהות מייד עם השחרור.
תוכן העמוד
פוסטים רלוונטיים
חוות השומר
הטירונות בחוות השומר לא דומה לאף טירונות אחרת מבחינת הליווי שמקבלים בה והתכנים שעוברים בה, ועבור חיילי מקא"ם וחוסן מדובר בחוויה שיכולה לשנות לגמרי את מה שחשבו על עצמם ואת מה שתכננו להמשך השירות. קבלו כמה דברים ששווה לדעת על הטירונות הכי פסטורלית ומרגשת בצבא.
מחו"ה אלון
בסיס מחווה אלון מציע טירונות וקורסי הכשרה ייעודיים לאוכלוסיות מיוחדות (עולים חדשים, בני מיעוטים, בעלי סעיף נפשי נמוך ועוד), שתורמים לנחיתה רכה בצה"ל. אם זה מעניין אתכם – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על כל המסלולים שהבסיס הייחודי הזה מציע.
קורס נתיב
קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊
שרשרת חיול
שרשרת החיול – התהליך שעומד להפוך אתכם ממלש"בים לחיילים. בואו נדבר על כל מה שמחכה לכם שם: הבדיקות, החיסונים, הציוד והצילומים, ועל הדרך נפרגן בכמה טיפים שיצמצמו את השוק.