מקצועות המחשב

מצה"ל לגוגל – הדרך להפוך את השירות הצבאי למקפצה לעולם ההייטק

אנחנו יודעים שעוד לא התגייסתם, אבל מה התוכניות שלכם לאחרי הצבא? ולא, אנחנו לא מדברים על התוכניות לטוס לדרום אמריקה, אלא על התוכניות הרחוקות יותר שקשורות בלימודים ועבודה. בהנחה שאתם מתכננים לעשות תואר בתחומים כמו מדעי המחשב או הנדסת תוכנה, ואחר כך להתברג בחברת הייטק נחשבת, אז תדעו שאתם ממש לא חייבים לחכות לשלב שאחרי הגיוס-שחרור-טרק במאצ'ו פיצ'ו. אם יש לכם ראש ריאלי, יש לכם סיכוי טוב להתקבל לאחד ממקצועות המחשב בצה"ל, וככה ליהנות משירות מעניין וגם לרכוש ניסיון משמעותי לאזרחות. 

אשכול מקצועות המחשב בצה"ל מאגד בתוכו כמה מהיחידות היוקרתיות ביותר כמו ממר"ם ומצו"ב, וכולל מגוון תפקידים טכנולוגיים ודיגיטליים בתחומים של תכנות, פיתוח מערכות וסייבר. התפקידים אמנם שונים זה מזה, אבל כולם מעניקים מיומנויות וכלים חשובים, שיכולים לסלול את הדרך לקריירה בענף ההייטק. 

בשביל להיות בין ברי המזל שמשרתים במקומות כאלה, צריך לעבור יום מיון מאתגר שכולל מספר מבחנים וראיונות. מעבר לזה גם צריך מוטיבציה גבוהה ונכונות לשרת בצבא זמן ארוך מהרגיל, כי חלק מהתפקידים מחייבים השתתפות בקורס קדם צבאי (קד"צ), ולעיתים גם חתימה על קבע. 

אתם עדיין איתנו? הנה כל הפרטים שאתם צריכים לדעת על יום המיון למקצועות המחשב, ועל השירות שמצפה למתקבלים.  

לא לכל אחד – תנאי הסף לקבלת זימון ליום המיון

בשביל לקבל את הזימון הנחשק ליום המיון למקצועות המחשב, צריך דפ"ר 60 ומעלה (בחלק מהתפקידים הדרישה היא דפ"ר 70). בנים עם פרופיל 72 ומעלה יכולים לקבל זימון אם בנוסף לציון הדפ"ר הנדרש, יש להם  10 יחידות לימוד במדעי במחשב. שימו לב שעמידה בתנאי הסף היא לא מספיקה. בשביל לקבל זימון גם חשוב לדרג את מקצועות המחשב בעדיפות גבוהה במנילה.  

אם בכל זאת לא קיבלתם זימון, תוכלו להגיש בקשה למיטב. מומלץ לצרף לבקשה את גיליון הלימודים שלכם מהמחצית האחרונה.  

מה הלו"ז? הצצה ליום המיון למקצועות המחשב

המיונים למקצועות המחשב מתקיימים שלוש פעמים בשנה, בחודשים נובמבר, ינואר ויולי. בכל חלון מיון נבחנים כ-3,000 מועמדים ל-15 תפקידים טכנולוגיים שונים. לפני תקופת הקורונה, המיונים נערכו במחנה גדעונים בצריפין, אבל היום הם נערכים באופן מקוון מהמחשבים הפרטיים בבית. 

בתחילת יום המיון אתם תצורפו לקבוצת וווטסאפ שבה יוסבר לכם איך היום עתיד להתנהל, ולאחר מכן תוצג לכם מצגת שתפרט על התקפידים השונים שאליהם אתם מתמיינים. חשוב להיות מרוכזים בחלק הזה, כי בהמשך אתם תידרשו לדרג את התפקידים לפי ההעדפה שלכם.  

אחרי ההקדמה הזאת, תגיעו לחלק המרכזי של יום המיון שהוא המבחנים. כל המבחנים נערכים עם מצלמה ומיקרופון פתוחים, ובשביל להתחבר אליהם תצטרכו להיכנס ללינק שיישלח אליכם בקבוצת הווטסאפ. כדאי להכין מראש תעודת זהות, דפי טיוטה וכלי כתיבה. אם אתם זכאים להארכות זמן והתאמות, חשוב להכין גם את כל האישורים הרלוונטיים.  

בסיום המבחנים הטכניים, אתם תידרשו לענות על שאלון אישיות וגם למלא שאלון דירוג תפקידים. 

יום המיון נמשך כמה שעות אז חשוב מאד להגיע אליו ערניים, ולדאוג לאכול ולשתות במהלך ההפסקות. מאחר שיום המיון נערך מרחוק, גם כדאי לבחור בסביבה שקטה, ולוודא שהמצלמה והמיקרופון במחשב הפרטי עובדים ושהרשת יציבה.  

בואו נדבר תכל'ס – הרכב המבחנים ביום המיון

המטרה של יום המיון היא לבדוק כישורים קוגניטיביים ולוגיים, וגם לבחון יכולות למידה עצמית ועבודה תחת לחץ. המבחנים נמשכים כארבע-חמש שעות, כשבין לבין יש הפסקות קצרות וזמן לשאול שאלות.

אלה המבחנים שמצפים לכם ביום המיון:

מבחן להב: במבחן הזה אתם תקבלו חמישה קטעי קוד בשפות תכנות אמיתיות, ותתבקשו לנתח אותם ולענות על שאלות שנוגעות אליהם. אורך המבחן: כ-40 דקות. 

מבחן אנגלית: אתם תקבלו מספר קטעי קריאה באנגלית הקשורים בעולמות המחשב, ותתבקשו לענות על שאלות אמריקאיות ושאלות של השלמת משפטים הקשורות לקטע. הרמה במבחן דומה לרמה של מבחני פסיכומטרי. 

חשיבה כללית: יוצגו בפניכם כ-30 סדרות של צורות, ואתם תצטרכו להבין את החוקיות של כל סדרה ולהשלים את הצורה החסרה. אורך המבחן: כחצי שעה. 

חשיבה לוגית: במבחן הזה יוצגו שורות קוד בינארי עם חוסרים, ואתם תתבקשו להשלים את הספרה החסרה בהתאם לחוקיות שמופיעה בשורות הקודמות. אורך המבחן: כחצי שעה.  

הבנת תהליכים: כאן תקבלו שבעה תרשימי זרימה מסועפים, ועבור כל תרשים תידרשו לענות על חמש שאלות. המבחן הזה חשוב במיוחד למי שרוצה לעבוד בתכנות אלגוריתמים בצבא. אורך המבחן: כחצי שעה. 

מבחן אישיות: מבחן אמריקאי שנועד להעריך את התכונות והכישורים שלכם. במבחן יופיעו כ-300 הצהרות והיגדים, ואתם תתבקשו לסמן עד כמה אתם מזדהים איתם (אין כאן נכון או לא נכון). המבחן אינו מוגבל בזמן.

תשכחו מהשליפים – ככה כדאי להתכונן ליום המיון

כמו שציינו, המבחנים נערכים עם מצלמה ומיקרופון פתוחים, אז אל תבנו על האפשרות לרמות. בשביל להעלות באמת את הסיכויים שלכם להצליח, מומלץ מאד להתכונן מראש ולתרגל כמה שיותר שאלות שדומות לאלה שיופיעו במבחנים.  

הדרך הטובה ביותר לעשות את זה היא באמצעות ערכות הכנה שמותאמות למיונים לאשכול מקצועות המחשב. בערכות האלה תוכלו לעבוד באופן מדויק על הכישורים שנדרשים מהנבחנים, לשפר את נקודות החולשה שלכם, ולהגיע ליום המיון עם ידע וביטחון. 

נקמת החנונים – התפקידים השווים שמצפים למתקבלים

טוב, אתם הולכים להישאר במתח תקופה לא קצרה, כי התוצאות נשלחות רק כחודש-חודש וחצי לאחר יום המיון. אם קיבלתם כן (והלוואי שקיבלתם!) אז תוכלו להשתבץ לאחד מתוך 15 תפקידים, בתחומי ההגנה, התוכנה ומצו"ב (מרכז צופן וביטחון). מבולבלים? בואו נעשה קצת סדר.  

תפקידים בחטיבת ההגנה

מגן סייבר ניהול ותפעול של מערכות הגנה מבצעיות, וטיפול באיומי סייבר בזמן אמת.  

מגן ספקטרום זיהוי וניתוח תמונות מצב ספקטראליות בעלות משמעות מבצעית.  

פס"י (פיתוח ספקטראלי ייעודי) פריזמה מחקר ופיתוח טכנולוגיות אלקטרומגנטיות חדישות. המסלול כרוך בלימודי שפות תכנות ופיזיקה בספקטרום האלקטרומגנטי. 

מיישם הגנה בסייבר הפעלה והטמעה של אמצעי סייבר הגנתיים.

תפקידים במערך התוכנה

תוכניתן פיתוח ותחזוקה של מערכות מחשוב ומידע מתקדמות, תוך שימוש בשפות תכנות שונות. 

דאטא אנליסט ניתוח ועיבוד מידע בבתי תוכנה שונים.  

דבופס (DEVOPS)  ניהול מערכות מחשוב מבצעיות. התפקיד כרוך בכתיבת קוד, בהטמעת כלים טכנולוגיים ובניהול תשתיות.  

בודק תוכנה פיקוח על איכות המערכות הטכנולוגיות. הקבלה לתפקיד כרוכה בתחקיר ביטחוני. 

מנהל/ת DC תפעול, ניהול ותחזוקה של חוות השרתים בצה"ל. התפקיד מצריך ידע במערכות הפעלה, חומרה, תקשורת נתונים ואחסון. 

מפתח לומדה פיתוח והטמעה של הדרכות דיגיטליות 

CICD הטמעת ותפעול מערכות בכל יחידות הצבא. 

מפתח UI   פיתוח ממשקי משתמש בתוכנות ומערכות שונות.

תפקידים במצו"ב

חוקר ומפתח מערכות סייבר הגנתיות (חממ"ה) – המסלול מיועד להגנה על מערכות ביטחוניות משמעותיות כמו כיפת ברזל. התפקיד קולט לתוכו את מסלול ג'נסיס ואת לה"ב מצו"ב. 

מפתח ומטמיע טכנולוגיות סייבר פיתוח והטמעה של כלים ואמצעים להגנה דיגיטלית. 

תפקיד נוסף לבוגרי י"ג בהנדסת תוכנה בלבד

מיישם ERP עבודה במערכת ERP של SAP בתוך אגף התקשוב. התפקיד כולל ניתוח וניהול מערכות טכנולוגיות, ומצריך מיומנות בתכנות ובדיקת תוכנה. 

שלא תגידו שלא אמרנו – כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון לפני שבוחרים במקצועות המחשב

אורך השירות באשכול מקצועות המחשב הוא 32 חודשים גם לגברים וגם לנשים (נשים נדרשות לחתום על מסמך "דין אישה כדין גבר"). בנוסף, בחלק מהתפקידים יש דרישה להשתתף בקורס קד"ץ ו/או לחתום קבע. אלה הדרישות העדכניות עבור כל תפקיד: 

תוכניתן/ית – חצי שנה קורס קד"צ (או שלושה חודשים לבוגרי י"ג) + 30 חודשי קבע 

חוקר/ת ומפתח/ת מערכות סייבר הגנתיות 12 שבועות קורס קד"צ + 30 חודשי קבע 

מגן/מגינה בסייבר 16 שבועות קורס קד"צ + 18 חודשי קבע 

מגן ספקטרום – 16 שבועות קד"צ  

נתמ"מ (דבופס) – 19  שבועות קד"צ + 12 חודשי קבע 

מיישם/ת ERP תשעה חודשי קבע 

לפני שאתם נרתעים מהמחויבות, נדגיש שוב ששירות בתפקידים ממקצועות המחשב ישלח אתכם לאזרחות עם כלים בעלי ערך. אז גם אם כרגע כואב לראות איך הפז"מ נמרח, בפועל השירות הזה יכול לקצר לכם הרבה תהליכים בקריירה העתידית, ולהביא אתכם מהר יותר למקום שבו אתם רוצים להיות.  

תוכן העמוד

פוסטים רלוונטיים

משקית תש

מש"קית ת"ש

מש"קיות ת"ש הן הכתובת לחיילות וחיילים שזקוקים לסיוע מהמערכת הצבאית. הן מספקות אוזן קשבת, מגישות את בקשות הסיוע ושומרות על קשר רציף עם החיילים. נשמע מעניין? פה תמצאו מידע נוסף על התפקיד, השירות וההכשרה.

מבחן הדפ"ר

מבחן הדפ"ר הוא אחד המבחנים הראשונים שתעשו בתהליך הגיוס שלכם: הוא ממוחשב, אדפטיבי (מה זה? כבר נסביר) ולא דומה לשום מבחן שהיה לכם בבית הספר. הציון שתוציאו בו ישפיע על אפשרויות השיבוץ שלכם ועל מהלך השירות שלכם ואופציות הקידום שלכם. אם זה נשמע לכם קצת מלחיץ, אתם לא לבד. בדיוק בגלל זה נלך צעד צעד כדי שתוכלו להבין מה מצפה לכם.

חופשות בצבא

אנחנו רגילים לחשוב על הצבא כעל תקופת שירות רצופה ובלתי נגמרת, אבל האמת היא שחיילים מקבלים יותר ימי חופש מהרבה אזרחים עובדים. אז כמה חופשות מגיעות לכם? מתי הצבא חייב לשחרר אתכם? ומה אסור למפקדים למנוע מכם?

לוחם בשייטת 13

אין מי שלא מכיר את יחידת שייטת 13, ואם הגעתם לכאן – סיכוי טוב שאתם גם חולמים לשרת בה. אבל לפני שאתם קופצים למים, חשוב שתדעו איך נראה השירות בשייטת, מה תנאי הקבלה ואיך תוכלו לקבל זימון למיונים.