משטרה צבאית
הרבה יותר מ"חייל, שפר הופעתך": דברים ששווה לדעת על המשטרה הצבאית
- מאי 31, 2023
רוב החיילים חושבים שכל מה שמעניין את השוטרים הצבאיים זה לתפוס אותם בלי כומתה – אבל האמת היא שחיל המשטרה הצבאית הוא הרבה מעבר לדו"חות דיגום.
החיל מורכב מארבעה מערכים מרכזיים: משטרה צבאית חוקרת (מצ"ח), מערך השיטור, מערך הכליאה וגדודי המעברים. בכל מערך כזה יש תפקידים שונים, שכל אחד מהם יכול להבטיח שירות מעניין וגם לפתוח לא מעט דלתות למשרות באזרחות.
בעוד רגע נספר לכם על כל המערכים, אבל קודם כול נאמר שהדרך לתפקידים במשטרה הצבאית מתחילה באופן דומה. מרבית החיילים שמתגייסים לשירות בחיל מגיעים לפלוגת שוטרים צבאיים (פש"ץ), ועוברים טירונות שכוללת גם הסמכת שיטור. במסגרת הטירונות מתקיימת סדרת מיונים שכוללת סימולציות, ראיונות אישיים ושאלון העדפות, ואחריה החיילים משובצים במערכים השונים וממשיכים את ההכשרה בהתאם לתפקיד. חשוב לציין שיש תפקידים שמצריכים מיון מוקדם עוד לפני הגיוס, ויש תפקידים שמחייבים פרופיל קרבי או חתימה על שירות סדיר נוסף. ועכשיו ניכנס לעומק:
המערכים המרכזיים בחיל המשטרה הצבאית
לבוש אזרחי זה רק אחד הבונוסים – מערך המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח)
יחידת מצ"ח עוסקת בחקירה של עבירות שבוצעו על ידי חיילים ושל אירועים שהתרחשו בבסיסי צה"ל כמו גניבות נשק, עבירות מין ועבירות סמים. חיילים וחיילות שמתקבלים ליחידה יכולים לשרת כרכזי מודיעין, כחוקרים פליליים או כחוקרי תאונות דרכים. התפקידים במצ"ח מצריכים הכשרה מסווגת, וכרוכים בביצוע חקירות, תצפיות, מעקבים ומעצרים. בנוסף, חיילים המשרתים במערך נדרשים לאסוף מידע מודיעיני, לגייס מקורות, לגבות עדויות ולתשאל חשודים. מאחר שמדובר בתפקידים בעלי אופי סמוי, החוקרים והחוקרות במצ"ח משרתים על אזרחי.
שימו לב שהתפקידים במצ"ח פתוחים גם לגברים וגם לנשים, אבל בגלל ההכשרה הארוכה, נשים שמתגייסות למצ"ח נדרשות להתחייב לשירות סדיר של 32 חודשים.
לשרת במצ"ח – בקצרה:
- תנאי קבלה: פרופיל 64 ומעלה; דפ"ר 50 ומעלה; ציוני יום המא"ה – יחסי אנוש 3 ומעלה, ניהול וארגון 2 ומעלה, עיבוד מידע 3 ומעלה, פיקוד 2 ומעלה, מסגרתיות 3 ומעלה.
- ההכשרה: טירונות 02 והסמכת שיטור בבה"ד 13 (6 שבועות) > קורס חוקר מצ"ח בבה"ד 13 (6 שבועות) > תקופת חניכה ביחידות מצ"ח השונות (6 שבועות) > קורס חקירות מתקדם בבה"ד 13.
- איפה משרתים? יחידות מצ"ח ויחידות נוספות בפריסה ארצית.
- ומה יוצא לי מזה באזרחות? שירות במצ"ח מאפשר להשתלב בקהילת המודיעין של ישראל ובגופי חקירות אזרחיים.
חלוקת דו"חות זה ממש לא הכול – מערך השיטור
מערך השיטור אחראי על אכיפת המשמעת הצבאית ועל שמירת הסדר התקין בצה"ל. מרבית החיילים והחיילות שמתגייסים למערך משרתים כשוטרים צבאיים. במסגרת התפקיד הם נדרשים למנוע ולאכוף עבירות מסוגים שונים – מעבירות דיגום ועד לעבירות תנועה. השוטרים הצבאיים גם לוקחים חלק בליווי אישים בכירים בצה"ל ומסייעים באבטחת ביקורים רשמיים.
לצד תפקידי השיטור, המערך כולל גם תפקידי בילוש. הבלשים נדרשים לבצע תצפיות, מעקבים ומעצרים. העבודה הזאת כרוכה באיסוף מודיעין ובשיתוף פעולה רציף עם משטרת ישראל. מאחר שהבלשים פועלים באופן סמוי, הם משרתים בלבוש אזרחי.
לשרת במערך השיטור – בקצרה:
- תנאי קבלה: פרופיל 64 ומעלה לשיטור, 72 ומעלה לבילוש; דפ"ר 40 ומעלה; ציוני יום המא"ה – יחסי אנוש 3 ומעלה, ניהול וארגון 2 ומעלה, פיקוד 3 ומעלה, מסגרתיות 3 ומעלה.
- ההכשרה: שיטור – טירונות 02 והסמכת שיטור בבה"ד 13 (4 שבועות) > קורס שיטור ותעבורה בבה"ד 13 (4 שבועות); בילוש – טירונות 02 והסמכת שיטור בבה"ד 13 (6 שבועות) > קורס בילוש בבה"ד 13 (5 שבועות).
- איפה משרתים? בסיסי המשטרה הצבאית ברחבי הארץ.
- ומה יוצא לי מזה באזרחות? התפקיד פותח דלת להשתלבות במשטרת ישראל.
להיות בצד הנכון של הסורגים – מערך הכליאה
מערך הכליאה עוסק בפיקוד ובשמירה על בסיסי הכליאה בצה"ל, ובליווי ובהדרכה של כלואים. חיילים וחיילות המתגייסים למערך משרתים בתור מפקדי כלואים או מפקדים מלווים. מפקדי הכלואים דואגים לקלוט את הכלואים, לנפק עבורם ציוד, להעביר מסדרים, לשמור על הסדר והביטחון במרכזי הכליאה וגם להעביר תכנים חינוכיים. המפקדים המלווים מצטרפים אל כלואים כשהם יוצאים לבתי דין או לבדיקות רפואיות. בנוסף, הם מצופים לתמוך בכלואים ולהגביר את המוטיבציה שלהם לחזור לשירות תקין. חשוב לקחת בחשבון שהשירות במערך הכליאה כרוך במפגש עם אוכלוסיות מורכבות ומחייב התמודדות עם אתגרים פיקודיים לא פשוטים.
לשרת במערך הכליאה – בקצרה:
- תנאי קבלה: פרופיל 45 ומעלה; דפ"ר 40 ומעלה; ציוני יום המא"ה – הדרכה 2 ומעלה, עבודת צוות 3 ומעלה, יחסי אנוש 3 ומעלה, פיקוד 3 ומעלה, מסגרתיות 3 ומעלה וקשב 3 ומעלה.
- ההכשרה: טירונות 02 והסמכת שיטור בבה"ד 13 (6 שבועות) > קורס מפקדי כלואים בבה"ד 13 (5 שבועות).
- איפה משרתים? בבסיסי כליאה ובמתקני מעצר שונים ברחבי הארץ.
- ומה יוצא לי מזה באזרחות? אפשרות להשתלב במשטרת ישראל ובשב"ס.
למנוע טרור על בסיס יומיומי – מערך גדודי המעברים
גדודי המעברים של המשטרה הצבאית פועלים כדי למנוע כניסת גורמי טרור לשטח מדינת ישראל, והם נחשבים לכוח לוחם לכל דבר. בחיל המשטרה הצבאית יש שני גדודים לוחמים: גדוד ארז שפועל בגזרת עוטף ירושלים, וגדוד תעוז שפועל באזור יהודה ושומרון. לוחמי ולוחמות המעברים נדרשים לבצע בדיקות ביטחוניות במעברי הגבול השונים ולאורך גדר הביטחון. במסגרת הכשרתם הלוחמים לומדים לאתר מפגעים ואמצעי לחימה ולסכל חדירת גורמים עוינים.
לשרת בגדודי המעברים – בקצרה:
- תנאי קבלה: פרופיל 64 ומעלה; ציוני יום המא"ה – יחסי אנוש 3 ומעלה, ניהול וארגון 3 ומעלה, פיקוד 2 ומעלה, עבודת צוות 2 ומעלה, בגרות ובשלות 2 ומעלה, השקעה והתמדה 2 ומעלה, מסגרתיות 2 ומעלה, קשב 3 ומעלה.
- ההכשרה: טירונות 03 עם הסמכת שיטור והסמכת לוחמי מעברים בבה"ד 13 (11 שבועות).
- איפה משרתים? באזור עוטף ירושלים או באזור יהודה ושומרון.
- ומה יוצא לי מזה באזרחות? אפשרות להשתלב בתפקידי אבטחה שונים.
תוכן העמוד
פוסטים רלוונטיים
ציון דפ"ר
מה הסיכוי לקבל דפ"ר 90? לאן תוכלו להתגייס עם דפ"ר 70? ומה יהיה גורלכם עם דפ"ר 10? רגע לפני המבחן הפסיכוטכני, באנו לעשות לכם סדר במספרים
התנדבות בצה"ל
אם הצבא נתן לכם פטור משירות, אבל אתם עדיין רואים את עצמכם לבושים במדים ומתלוננים על היציאות ועל המפקדים, תוכלו לנסות להתנדב לצה"ל. אז איך הופכים למתנדב או מתנדבת ואילו תפקידים פתוחים למתנדבים בצה"ל? בואו נגלה 😊
מה צריך להביא לצו הראשון?
בטח כבר קראתם על כל התחנות בצו הראשון, ואולי אפילו התכוננתם לקראתן. אבל בואו נדבר תכלס – מה אתם צריכים להביא איתכם לצו הראשון (חוץ ממצב רוח טוב כמובן)?
יום המא"ה
בונה על תפקיד טכנולוגי? או שאולי הכיוון שלך זה דווקא הדרכה? יום המא"ה הוא ההזדמנות שלכם להוכיח לצה"ל מה אתם שווים, ולסלול את הדרך לשירות שהכי מתאים לכם.