משכורת חיילים
קא-צ'ינג? כמה מילים על המשכורת שאתם הולכים לקבל בצבא
- אוגוסט 31, 2023
נתחיל ממה שאתם כבר בטח יודעים – המשכורת של חיילים סדירים בצבא היא לא מזהירה. לא סתם בצה"ל מכנים אותה בשם המאוד מציאותי "דמי קיום". ובכל זאת – הבשורות הטובות והמנחמות הן שהמשכורת בצה"ל כיום גבוהה הרבה יותר מבעבר, והיא גם צפויה להמשיך ולעלות בשנים הקרובות. וכן, לגמרי יכול להיות שגם אתם תיהנו מזה.
אז איך נקבעת המשכורת בצה"ל?
יש כמה פרמטרים שמשפיעים על הסכום שתקבלו בתלושי השכר של צה"ל:
- סוג התפקיד – החלוקה היא לתפקידי לחימה (קרביים), תומכי לחימה וחיילים עורפיים. לאחרונה צה"ל הוסיף עוד הגדרה שרלוונטית כאן – "לוחמי חוד". אלו לוחמים שמאומנים לפעול בשטח האויב תוך סיכון חייהם. דוגמאות ללוחמי חוד הם חיילים בתותחנים, שריון, יחידות המיוחדות, צוותי אוויר, סטי"לנים, צוללנים ועוד.
- רמת פעילות – תוספת לדמי הקיום שמשתנה בהתאם לאופי התפקיד ולתנאיו, למשל מה רמת הזמינות שהוא דורש מהחיילים, האם צריך לישון ביחידה, איפה הבסיס נמצא וכן הלאה. זו הסקאלה של רמת הפעילות, מהתוספת הגבוהה ביותר לנמוכה ביותר: רמת פעילות א' פלוס, רמת פעילות א', רמת פעילות ב' ורמת פעילות ג' (יש גם רמת פעילות ד', אבל היא לא מזכה בשום תוספת כספית). התוספת הכספית נעה בין מאות בודדות של שקלים ברמות הגבוהות, לבין עשרות שקלים ברמות הנמוכות.
- דרגה – גם עלייה בדרגה יכולה להתבטא בתלוש המשכורת שלכם – מטירון לרב"ט וכן הלאה. זה אומנם רק כמה שקלים בכל חודש, אבל גם זה משהו 😊
אם יש לכם שאלות בקשר להגדרת התפקיד או רמת הפעילות שלכם או שמשהו לא מסתדר לכם בתלוש השכר שאתם מקבלים, אתם יכולים לפנות לשלישות היחידה או למוקד השכר והכספים במספר 1111 שלוחה 2.
בואו נדבר מספּרים
נכון לעדכון בינואר 2023, אלו דמי הקיום לחיילים סדירים לפי סוג התפקיד:
לוחמים – 2,647 ש"ח לחודש (בשנה השלישית לשירות לוחמי החוד מקבלים 3,276 ש"ח לחודש)
תומכי לחימה – 1,926 ש"ח לחודש
חיילים עורפיים – 1,327 ש"ח לחודש
תשמחו לשמוע: התוכנית של צה"ל היא שמשך השירות יותאם לאופי התפקיד ולצרכים הביטחוניים, כך שעד שנת 2030 שירות מלא יעמוד על 24 חודשים גם לגברים וגם לנשים, ומשך השירות הממוצע (אם מביאים בחשבון את התפקידים שהשירות בהם ארוך יותר) יעמוד על 28 חודשים. מבחינה כספית מה שהולך לקרות זה שכבר החל מיוני 2024 המשכורת של החיילים תעלה ב-25 אחוז מהחודש ה-25 לשירות ואילך, ומינואר 2025 היא תעלה ב-25 אחוז נוספים מהחודש ה-25 לשירות ואילך. נחמד, לא?
ומה לגבי המשכורת של אנשי קבע (קצינים ונגדים)?
השכר שצה"ל מציע לאנשי קבע – ובמיוחד לקצינים – הוא כבר תחרותי הרבה יותר ביחס למה שקורה במשק האזרחי. לפי דו"ח הממונה על השכר במערכת הביטחון לשנת 2021, השכר ההתחלתי הממוצע של קצינים ונגדים זוטרים עומד על קרוב ל-9,000 ש"ח. לאחרונה אף סוכם ששכר אנשי הקבע הצעירים יעלה ב–25-10 אחוזים (תלוי בדרגה ובמערך) בתוך כשנתיים. אצל נגדים זה הולך ועולה עד לדרגה הבכירה ביותר – רנ"ג – שמרוויחה כ-25,000 ש"ח בממוצע בחודש. אצל קצינים הפערים בין הדרגות משמעותיים יותר: קצין או קצינה בדרגת סגן מרוויחים 10,600 ש"ח בממוצע; סרן – 15,000 ש"ח בממוצע; רס"ן – 23,500 ש"ח; וכך ממשיכים לטפס עד הרמטכ"ל בכבודו ובעצמו, שלפי הנתונים מרוויח 100,000 ש"ח בממוצע לחודש. בקרוב אצלכם, כמו שאומרים 😉
הטבות כספיות ששווה להכיר
חיילים משוחררים מקבלים הטבות ששוות הרבה מאוד כסף. אז נכון שלא תיהנו מהכסף הזה במהלך השירות שלכם, אבל טוב לדעת שיהיה לכם קצת שקט כלכלי אחרי שתשתחררו. הינה כמה מההטבות הבולטות שתקבלו:
- מענק שחרור – כסף שיגיע אליכם ישירות לחשבון הבנק בתוך 60 יום מהשחרור. הסכום משתנה לפי סוג התפקיד ומשך השירות. אלו סכומי המענקים כיום:
-
- לוחמים – 632 ש"ח על כל חודש שירות
- תומכי לחימה – 527 ש"ח על כל חודש שירות
-
- אחר (כולל מסיימי שירות לאומי ואזרחי) – 421 ש"ח על כל חודש שירות
- פיקדון אישי – סכום הפיקדון יהיה זמין עבורכם כבר בתוך שבועיים מהשחרור, אבל תוכלו להשתמש בו אך ורק לצורך המטרות הבאות: לימודים, הכשרה מקצועית, נישואים, הקמת עסק, רכישת בית ולימודי נהיגה. לא ניצלתם את הפיקדון לאחת מהמטרות האלה או שניצלתם ונשאר לכם עודף? בתוך חמש שנים מהשחרור יתרת הפיקדון תועבר לחשבון הבנק שלכם לשימוש אישי וחופשי. בדומה למענק, גם סכום הפיקדון משתנה בהתאם לסוג התפקיד ולמשך השירות. אלו הסכומים שמקבלים כיום:
-
- לוחמים – 915 ש"ח על כל חודש שירות
- תומכי לחימה – 762 ש"ח על כל חודש שירות
-
- אחר (כולל מסיימי שירות לאומי ואזרחי) – 610 ש"ח על כל חודש שירות
*שימו לב שלפעמים חודשי ההכשרה מסווגים כסוג שירות אחר, אז הסכום שתקבלו עליהם יכול להיות שונה (רלוונטי גם למענק וגם לפיקדון).
- נקודות זיכוי ממס הכנסה – במשך 36 חודשים מהשחרור תהיו זכאים לנקודות זיכוי ממס הכנסה. אם תשרתו לפחות שנתיים, תקבלו שתי נקודות, ששוויין הוא 470 ש"ח בחודש. אם תשרתו פחות מזה (אצל חיילות הכוונה ל-22-12 חודשים ואצל חיילים 23-12 חודשים), תקבלו נקודת זיכוי אחת, ששווייה 235 ש"ח בחודש.
ויש עוד המון הטבות שוות שמחכות לכם אחרי השחרור, למשל מלגות ללימודים (אולי שמעתם על מלגת "ממדים ללימודים" ללוחמים ולאוכלוסיות ייחודיות בצבא); קורסים מקצועיים מסובסדים; ייעוץ לימודים; הנחות להופעות, להצגות ולחנויות שונות במסגרת מועדון בהצדעה ועוד. בקיצור, יש למה לחכות
תוכן העמוד
פוסטים רלוונטיים
חופשות בצבא
אנחנו רגילים לחשוב על הצבא כעל תקופת שירות רצופה ובלתי נגמרת, אבל האמת היא שחיילים מקבלים יותר ימי חופש מהרבה אזרחים עובדים. אז כמה חופשות מגיעות לכם? מתי הצבא חייב לשחרר אתכם? ומה אסור למפקדים למנוע מכם?
רעיונות למתנות גיוס מקוריות
קניית מתנות גיוס נשמעת כמו משימה פשוטה, אבל איכשהו כולם מסתבכים איתה. מרוב אפשרויות, קשה מאוד להחליט מה לקנות, ובסוף יוצא שתמיד כולם קונים את אותם שניים-שלושה דברים.
בכל מקרה – אין לכם מה לדאוג, אנחנו לא משאירים אתכם לבד בסיפור הזה. ריכזנו כאן רשימה ארוכה של מתנות גיוס שיכולות להתאים לחיילים שונים ולתקציבים שונים.
כרטיס כוכבים
את המדים והכומתה תקבלו בלשכת הגיוס, אבל לרוב הציוד שתארזו בקיטבג תצטרכו לדאוג בעצמכם. החדשות הטובות הן שאתם לא לבד בזה – צה"ל מצייד אתכם בכרטיס כוכבים, שאיתו תוכלו לקנות ציוד משלים ולקבל הנחות משמעותיות. כל המידע על איך עושים את זה ואיפה – ממש כאן.
שרשרת חיול
שרשרת החיול – התהליך שעומד להפוך אתכם ממלש"בים לחיילים. בואו נדבר על כל מה שמחכה לכם שם: הבדיקות, החיסונים, הציוד והצילומים, ועל הדרך נפרגן בכמה טיפים שיצמצמו את השוק.