לא רק גימלים - הכול על שירותי הרפואה בצבא

איך מזמנים תורים בצבא? מה זה רם 2? איך משיגים פטור משמש? כאן תמצאו את כל התשובות

הגיע הזמן להיפרד כידידים מקופת החולים האזרחית שלכם, כי החל מיום הגיוס הטיפול הרפואי שלכם הוא באחריות מערכת הרפואה הצבאית. בחלק מהמקרים הטיפול יסתכם בביקור אצל רופא או רופאת היחידה, אבל במקרים אחרים יהיה צורך לפנות לרופאים מומחים או חס וחלילה להיכנס לאשפוז רפואי ארוך טווח.  

הרבה מתגייסים טריים חוששים מהטיפול הרפואי בצה"ל, ולא מצליחים להבין איך להתנהל בתוך מערכת הרפואה הצבאית. חלק גם מפחדים שאף אחד לא יתייחס לתלונות שלהם ושהם לא יקבלו טיפול רפואי לאורך כל השירות. בדיוק בשביל זה החלטנו לעשות סדר בכל מה שקשור לשירותי הרפואה בצה"ל – מהזכויות הבסיסיות ביותר ועד למצבים בריאותיים חריגים.

כי מגיע לכם – הזכויות הרפואיות בצבא

כדי להבטיח טיפול רפואי הולם לכל החיילים והחיילות, הוגדרו כמה זכויות רפואיות בסיסיות שאסור למפקדים לעקוף: 

טיפול רפואי תוך 24 שעותכל חייל או חיילת זכאים לראות את רופא או רופאת היחידה בתוך 24 שעות מרגע שביקשו זאת. בנוסף, אסור למפקדים לשנות תור שחיילים קבעו לבדיקה רפואית, אלא אם כן הם קיבלו אישור מגורם רפואי מוסמך. 

תשלום על שהות במיון צה"ל נושא בעלויות הביקור במיון בתנאי שהחייל או החיילת מופנים לשם באישור רופאי היחידה או מרפאת ביקור רופא. במקרי חירום מסוימים – למשל פריקת כתף, חדירה של גוף זר לעין, שבר חדש, טיפול במחלת הסרטן ועוד – הצבא מחויב לאשר הפניה למיון ותשלום על השהות שם. אם הלכתם למיון בלי הפניה, תוכלו לבקש החזר מהצבא ולהגיש את המסמכים הרלוונטיים, אבל כאמור לא בכל המקרים הצבא יאשר את זה.  

פינוי באמבולנס חיילים שפונו באמבולנס במסגרת פעילות צבאית או בשעות הפנאי שלהם, זכאים לקבל מצה"ל מימון על עלות הפינוי – כמובן, בתנאי שיש הפניה מרופאי היחידה או ממרפאת ביקור רופא. 

תרופות ואביזרי עזר בחינם – רוב התרופות שנמצאות בסל התרופות של קופות החולים נמצאות גם בסל התרופות של צה"ל ומגיעות לחיילים בחינם. אם חייל קיבל מרשם עבור תרופה שלא נמצאת בסל הבריאות של צה"ל, הוא זכאי לדרוש תרופה חלופית. חיילים שנדרשים לאביזרי עזר רפואיים כמו משקפיים ועדשות, מכשירי שמיעה, מכשיר אינהלציה ואביזרים אורתופדיים שונים, יכולים לקבל אותם במימון מלא (בחלק מהמקרים יש הגבלה על כמות הפעמים שבהן אפשר לקבל אביזר מסוים).  

מימון ניתוחים – חיילים שנדרשים לבצע ניתוח רפואי שאינו קוסמטי במהלך השירות, זכאים למימון מלא עבור הניתוח, בתנאי שקיבלו אישור מרופא או רופאה מומחים בצבא 

מא' ועד ד' – ימי מחלה בצבא

כולנו מרגישים לפעמים מעט חולים, ואולי אפילו סובלים מחום או מכאבים. במקרים כאלה, חשוב שתכירו את האותיות הבאות: 

יום ב'  – המשמעות של יום בית היא שיש לכם פטור מכל פעילות ואישור לנוח במגורים הצבאיים 

יום ג' – אם קיבלתם יום גימל, זה כבר אומר שאתם משוחררים למנוחה בבית.  

יום ד' – יום דלת הוא יום מנוחה שהמפקדים האישיים (בדרגת סגן או רס"ב לפחות) יכולים לתת. אפשר לתת לכל חייל וחיילת עד יום ד' אחד בשבוע, ובסך הכול עד עשרה ימים בשנה קלנדרית.  

ביתים וגימלים אפשר לקבל רק מגורם רפואי מוסמך, כמו רופאת היחידה או הרופא במרפאות ביקור רופא. התוקף של גימל מתחיל מ-8:00 בבוקר ביום שאחרי הביקור הרפואי, ומסתיים ב-8:00 בבוקר ביום המחרת. כלומר, אם קיבלתם את הגימל ביום ראשון ב-12:00 בצהריים, תתבקשו לחזור לבסיס ביום שלישי ב-8:00 בבוקר.  

קחו בחשבון שימי גימל הם מחייבים. המפקדים לא יכולים להתעלם מהם, וגם אתם נדרשים להישאר בבית עד שיסתיימו ימי הגימל שקיבלתם, אפילו אם אתם מרגישים טוב יותר. ועוד פרט ששווה לדעת, אם ימי הגימל שקיבלתם נפלו על זמן שבו אתם בחופשה, תוכלו לבקש שלא ינכו את הימים האלה ממכסת ימי החופש שלכם, כך שלא תצאו בהפסד. 

לא רק פטור זקן - פטורים בצבא

אם אתם סובלים מבעיה כרונית, אין סיבה שתיתנו לה להקשות עליכם לאורך השירות. כבר במעמד המיונים לצה"ל אתם יכולים להציף את הבעיה מול הרופא או הרופאה שיבדקו אתכם, ואולי לקבל פטורים מתאימים. במקרה שבו הבעיה צצה או הוחמרה במהלך השירות, תוכלו לקבל פטורים נוספים מרופא או מרופאה צבאיים מוסמכים. הפטורים יכולים להיות זמניים או קבועים לכל תקופת השירות. כמה דוגמאות כדי לסבר את האוזן: פטור שמש לאנשים שרגישים לשמש; פטור משקל שאומר לא לשאת משא מעל משקל מסוים; פטור ישיבה לחיילים עם בעיות רפואיות שלא מאפשרות לעמוד זמן ממושך; פטור זקן זמני ל-30 יום שאפשר לקבל בבקו"ם ועוד. 

קחו מספר – זימון תורים ורכישת תרופות

צבא ובירוקרטיה מסורבלת הם חברים טובים, אבל בשנים האחרונות חלה התייעלות מרשימה בכל מה שקשור לזימון תורים ולהנפקת מרשמים. נכון להיום, ברוב המקרים כבר ניתן לבצע את הפעולות האלה באופן דיגיטלי דרך אתר צה"ל או באתר 360. 

זימון תורים 

כדי לזמן תורים לרופאים, אתם יכולים להיכנס לפורטל הרפואה באזור האישי באתר צה"ל, או באתר 360. ברגע שתזדהו מול המערכת, תוכלו לבחור תחום רפואה רלוונטי, ולראות את כל התורים הקרובים שזמינים באזור שלכם. אם לא תמצאו תור מתאים, תוכלו להיכנס לרשימת המתנה. אם אתם עובדים עם האתר תוכלו גם לקבל תזכורת על התורים שקבעתם ישירות לנייד. דרך נוספת לקבוע תורים היא באמצעות המוקד "מקול הלב". במוקד הזה תוכלו לקבוע תור בשיחה טלפונית או בשירות מסרונים, וגם תוכלו לקבל ייעוץ רפואי מאחים ואחיות. 

הנפקת מרשמים ורכישת תרופות  

כמו באזרחות, גם בצבא אפשר לקבל ולחדש מרשמים בצורה מקוונת (דרך פורטל הרפואה באתר צה"ל או דרך אתר 360). יש מרשמים מסוימים, למשל מרשמים לכדורים שלא נמצאים בסל התרופות, שעדיין ניתנים אך ורק באופן ידני, אבל כל יתר המרשמים הם דיגיטליים. ברגע שהשגתם את המרשם תוכלו לקנות את התרופות באחד מבתי המרקחת הצבאיים.  

שימו לב, אם קיבלתם מרשם בביקור רופא, הוא תקף ל-24 שעות בלבד. את התרופות תוכלו לקבל באחד מסניפי "סופר-פארם" שעובדים עם ביקור רופא. 

אם קיבלתם מרשם במיון או באשפוז בבית חולים, תוכלו לקבל את התרופות באחד מבתי המרקחת הצבאיים. אפשרות נוספות היא לגשת למתחם ר"ם 2 בבית החולים, להמיר את המרשם למרשם צבאי, ואז לקבל את התרופות באחד מבתי המרקחת האזרחיים שעובדים עם צה"ל 

במקרה שרכשתם תרופה באופן עצמאי בלי שקיבלתם מרשם צבאי, תוכלו להגיש בקשה לקבלת החזר כספי ממדור תרופות. תתבקשו לצרף לבקשה את הקבלה והסיכום הרפואי, וגם מכתב שמסביר למה התרופה נרכשה בבית מרקחת אזרחי ובאופן פרטי.  

יש רופא באולם? המקומות שמעניקים טיפול רפואי לחיילים

איפה מקבלים טיפול רפואי בצבא? טוב, זה תלוי בבעיה שיש לכם. הינה כל האפשרויות שפתוחות בפניכם: 

מרפאת היחידה – לטיפול בזמן שאתם בבסיס 

אם אתם מרגישים לא טוב בזמן שאתם נמצאים בבסיס, בקשו מהמפקד או מהמפקדת שלכם אישור להיבדק במרפאת היחידה ולאחר מכן קבעו תור במוקד "מקול הלב". בהתאם להחלטת הצוות הרפואי במרפאה, אתם יכולים לקבל ימי ב' או ג'. בחלק מהמקרים תועברו לעבור להמשך טיפול אצל רופאים מומחים או במיון.  

שימו לב – ייתכן שבמרפאה יבדקו אתכם חובשים ולא רופאים. אם בכל זאת חשוב לכם לראות רופא או רופאה, זכותכם לדרוש זאת, והצבא כאמור מחויב לספק לכם התייעצות עם רופא או רופאה בתוך 24 שעות. בנוסף, אם פניתם למרפאה פעמיים ברצף בגלל אותה בעיה, הכלל דורש מהחובשים להתייעץ עם הרופאים על המשך הטיפול בכם.  

ביקור רופא – לטיפול מחוץ לבסיס 

אם אתם מרגישים לא טוב מחוץ לשעות הפעילות של מרפאת היחידה או כשאתם לא נמצאים בבסיס, אתם יכולים לגשת לכל אחת ממרפאות ביקור רופא. המרפאות האלה מספקות שירותי רפואה לכל החיילים, ומוסמכות לתת ימי ג', להפנות למיון ולהנפיק מרשמים לתרופות. אין צורך להגיע לביקור רופא במדים, אבל צריך להציג תעודת חוגר.  

ר"ם 2 – לאשפוזים ולטיפולים ממושכים 

ר"ם 2 הוא מדור שמורכב מיחידות רפואיות הפרוסות בבתי החולים ברחבי הארץ. אל היחידות האלה מסופחים חיילים שלא כשירים להמשיך את השירות באופן סדיר מסיבות רפואיות – למשל במקרה של פציעה או של מחלה ממושכת. חיילים שמתאשפזים בבית חולים ללילה אחד לפחות, מסופחים לר"ם 2 באופן אוטומטי. גם חיילים שמקבלים למעלה משבעה ימי מחלה רצופים לרוב מסופחים, אבל במקרה הזה נדרש אישור של רופא או רופאה צבאיים 

אם סופחתם לר"ם 2, נרגיע ונאמר שהפז"ם ממשיך לדפוק כרגיל ואתם גם ממשיכים לקבל משכורות צבאית. בשלושת החודשים הראשונים לסיפוח המשכורת נשארת כפי שהייתה, אבל מעבר לפרק הזמן הזה נכנסת משכורת צבאית מינימלית 

חשוב לדעת שבכל זמן הסיפוח לר"ם 2 אסור לטוס לחו"ל, למעט מקרים שבהם הטיסה היא לצורך טיפול רפואי. בנוסף, אם הפרופיל שלכם ירד בעקבות הפציעה או המחלה ולא עלה בחזרה, לא בטוח שתוכלו לחזור לתפקיד הקודם שלכם.  

מרפ"א – לרפואת מומחים  

אם אתם רוצים לראות רופא או רופאה מומחים, תצטרכו לגשת קודם כל לרופא או לרופאת היחידה ולבקש מהם הפניה. רק לאחר מכן תוכלו לזמן את התור למומחה (ברפואת נשים התהליך הוא שונה, כבר נרחיב עליו). רוב הרופאים המומחים בצבא נמצאים במרפאות האזוריות (מרפ"א), אבל יש גם כאלה שנמצאים במרפאות יחידה בבסיסים מרכזיים.  

המרפאות האזוריות משמשות כמעין בית חולים צבאי, והן ממוקמות בארבעה מוקדים: מרפ"א צפון בבי"ח 10 בחיפה; מרפ"א מרכז במחנה צריפין בראשון לציון; מרפ"א דרום בצמוד לעיר הבה"דים; ומרפ"א בירה במחנה עופרית בירושלים. אם אין תורים פנויים במרפאות האזוריות, תוכלו לקבוע תור בבית חולים אזרחי שנמצא בהסדר עם חיל הרפואה אבל הטיפול יהיה על חשבונכם 

רפואת נשים  

רפואת נשים שונה מרפואת מומחים כללית, כיוון שחיילות ונשות קבע הולכות לרופאי נשים באופן שגרתי ולא רק במקרים רפואיים מיוחדים. כדי לאפשר טיפול רפואי מהיר ונוח, הצבא קבע כמה הקלות: קודם כול, אם כבר יש לכן מרשם קבוע לגלולות מרופא או מרופאת נשים אזרחיים, תוכלו לקבל מרשמים לגלולות גם מרופאי היחידה. ואם בכל זאת אתן רוצות לראות רופא או רופאת נשים, תוכלו לזמן תור גם בלי הפניה מרופאי היחידה. בחלק מהמקרים הצבא גם מאפשר לחיילות ולנשות קבע לגשת לרפואה אזרחית או לבתי חולים. במצבים כאלה, נדרשת הפניה ואסמכתה ממרפאת היחידה. 

רפואה אזרחית – למקרים מיוחדים 

יש שלושה מקרים שבהם תוכלו לפנות לרופאים אזרחיים בלי לקבל על כך אישור לפני כן: טיפולי שיניים, קבלת חיסון שלא ניתן בצבא וטיפולי רפואה משלימה. שימו לב שכל שהטיפולים האלה יצטרכו להיעשות על חשבונכם ובזמן הפנוי שלכם מחוץ לצבא. אם אתם רוצים לגשת לטיפול רפואי אזרחי מסיבות אחרות, תידרשו לקבל על כך אישור מסמכות רפואית מתאימה. חשוב לקחת בחשבון שכל חוות דעת שניתנת על ידי רופא או רופאה באזרחות היא בגדר המלצה בלבד, והצבא לא מחויב לקבל אותה.  

תוכן העמוד

פוסטים רלוונטיים

חוות השומר

חוות השומר

הטירונות בחוות השומר לא דומה לאף טירונות אחרת מבחינת הליווי שמקבלים בה והתכנים שעוברים בה, ועבור חיילי מקא"ם וחוסן מדובר בחוויה שיכולה לשנות לגמרי את מה שחשבו על עצמם ואת מה שתכננו להמשך השירות. קבלו כמה דברים ששווה לדעת על הטירונות הכי פסטורלית ומרגשת בצבא.

מחווה אלון

מחו"ה אלון

בסיס מחווה אלון מציע טירונות וקורסי הכשרה ייעודיים לאוכלוסיות מיוחדות (עולים חדשים, בני מיעוטים, בעלי סעיף נפשי נמוך ועוד), שתורמים לנחיתה רכה בצה"ל. אם זה מעניין אתכם – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על כל המסלולים שהבסיס הייחודי הזה מציע.

קורס נתיב

קורס נתיב

קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊

שרשרת חיול

שרשרת החיול – התהליך שעומד להפוך אתכם ממלש"בים לחיילים. בואו נדבר על כל מה שמחכה לכם שם: הבדיקות, החיסונים, הציוד והצילומים, ועל הדרך נפרגן בכמה טיפים שיצמצמו את השוק.