ציון דפ"ר
מה הסיכוי לקבל דפ"ר 90? לאן תוכלו להתגייס עם דפ"ר 70? ומה יהיה גורלכם עם דפ"ר 10? רגע לפני המבחן הפסיכוטכני, באנו לעשות לכם סדר במספרים
עכשיו כשהצו הראשון הולך ומתקרב אל תיבת הדואר שלכם, והמילה דפ"ר נזרקת מסביבכם לאוויר מדי פעם, הגיע הזמן להבין מה בדיוק המשמעות שלה. דפ"ר (קיצור של דירוג פסיכוטכני ראשוני), הוא ציון שמגדיר את היכולות השכליות שלכם בתחומי חשיבה שונים. ציוני הדפ"ר נעים בין 10 ל-90, כך שאם התרגלתם לקבל מאיות, הפעם זה לא יקרה, והוא משפיע מאוד על מגוון התפקידים שייפתחו בפניכם בשאלון ההעדפות.
ציון הדפ"ר נקבע לפי הביצועים שלכם במבחן הפסיכוטכני שאותו תעשו בצו הראשון. המבחן הפסיכוטכני נערך במחשב וכולל חמישה פרקים: חשיבה צורנית, אנלוגיות מילוליות, אנלוגיות צורניות, פרק הוראות ופרק כמותי. הציון של הדפ"ר מורכב מהתוצאות שלכם בכל חמשת הפרקים האלו יחד.
בעבר מבחני הדפ"ר היו קבועים לכל המועמדים, אבל היום הם אדפטיביים – כלומר מותאמים לרמה האישית של הנבחן. בתחילת כל פרק תקבלו שאלות ברמה בינונית – אם תענו עליהן נכון, תקבלו שאלות קשות, ואם תטעו תקבלו שאלות קלות. לאחר כמה שאלות כאלה, המערכת כבר תזהה את הרמה שלכם והפרק יסתיים. זה נחמד, כי זה יכול לחסוך לכם זמן ותוכלו לסיים מהר יותר את הפרקים שבהם אתם שולטים יותר.
דפ”ר 10 – הציון הנמוך ביותר שאפשר לקבל. לפעמים צה"ל לא מגייס מועמדים שקיבלו ציון כזה, ואם כן אז זה קורה במסגרת טירונות מיוחדת שכוללת גם השלמת לימודים. לפני שאתם נבהלים ומפקפקים בעצמכם, נרגיע ונאמר שפחות מ-4% מהנבחנים מקבלים ציון כזה.
דפ”ר 20 –ציון נמוך, שחוסם בפני המועמדים את רוב התפקידים בצה”ל. מי שמקבל ציון כזה, ככל הנראה יישלח לוועדת חריגים.
דפ”ר 30 – עדיין נחשב לציון נמוך מהממוצע, אבל אפשר להתגייס איתו ליחידה לוחמת. מה שכן, לא ניתן לצאת איתו לתפקידי פיקוד או קצונה.
דפ”ר 40 – גם הציון הזה נמוך מהממוצע ולא מאפשר יציאה לקצונה, אבל הוא כן מאפשר להשתבץ ולשרת בתפקידי פיקוד זוטרים כמו מ”כים (מפקדי כיתות). בנות עם דפ"ר 40 יכולות להתמיין לתפקידי הדרכה כמו הדרכת תותחנים או שריון.
דפ”ר 50 –ציון דפ"ר ממוצע שניתן בערך למחצית מהנבחנים. הציון הזה עדיין חוסם קצונה אבל מאפשר שירות קרבי ברוב היחידות, תפקידי פיקוד זוטרים, וקבלת זימון ליום סיירות ולמיונים למסלולי ערבית במודיעין. בנות עם דפ"ר 50 יכולות להתמיין לתפקידים רבים כמו מאבחנת מדעי ההתנהגות, סמלת מבצעים, מפקדת בגדנ"ע ולוחמת סנפיר.
דפ"ר 60 – זה כבר ציון גבוה מהממוצע, שמאפשר לצאת לקצונה ולהתמיין להרבה מסלולים נחשבים כמו יחידות במודיעין ודובר צה"ל. בנות יוכלו להתמיין להדרכת סימולטורים בחיל האוויר או בחיל הים, ולתפקידים שונים בחיל התקשוב.
דפ”ר 70 –ציון דפ"ר 70 מאפשר זימון למיונים ליחידות כמו 8200, גלי צה"ל, ממר"ם וקורס טיס, אבל עדיין יהיה קשה להתקבל איתו לתפקידים שמצריכים יכולות שכליות גבוהות ביותר.
דפ”ר 80 – אם במבחן בבית ספר 80 נחשב לציון סביר ונחמד, במבחן הדפ"ר זה ציון שהבוא כבר הרבה מעל לממוצע, ומאפשר להתמיין לתפקידים הכי יוקרתיים ונחשבים בצה"ל כמו שחקים וחבצלות.
דפ”ר 90 – לפני שאתם בונים על ה-90 הזה, שתדעו שהציון הזה נדיר כמעט כמו דפ"ר 10, וניתן רק לכ-5% מהנבחנים. דפ"ר 90 זה הציון הגבוה ביותר שאפשר לקבל במבחן הפסיכוטכני, והוא מעיד על יכולות שכליות גבוהות במיוחד. מי שמקבל ציון כזה יכול להתמיין כמעט לכל תפקיד בצה"ל (תלוי בפרופיל ובנתונים אישיים נוספים).
באופן עקרוני אין מועד ב' למבחן הפסיכוטכני, אבל בחלק קטן מהמקרים יש אפשרות להגיש ערעור ולזכות במבחן חוזר. בשביל להגיש ערעור צריכים להתקיים שני תנאים:
לרוב יאשרו או ידחו את הבקשה למבחן חוזר בהתאם לציון שלכם בלימודים. הדרישה היא ממוצע של 80 ומעלה במקצועות ריאליים, ו-90 ומעלה במקצועות הומניים. אם אתם עושים 3 יחידות במתמטיקה – תצטרכו ממוצע של 90 ומעלה.
גם אם הציונים שלכם לא לגמרי עומדים בסף הנדרש, כדאי בכל זאת לנסות להגיש בקשה למבחן חוזר, ולחזק אותה עם מכתב המלצה של מורה או מנהל/ת בית הספר.
סיבות נוספות שיכולות לספק לכם אישור למועד חוזר הן תקלה טכנית שהייתה במהלך המבחן, אבחון חדש של לקויות למידה, או מצב נפשי קשה בעקבות אירוע חמור כמו פטירה של אדם קרוב (לא עלינו!). אל תטרחו להוציא את הממחטות וכישורי הדרמה – לחץ מהמבחן או מחלה קלה לרוב לא יתקבלו כסיבה מוצדקת.
שימו לב שאפשר לערער על ציון הדפ"ר עד חצי שנה ממועד הבחינה. בבקשה אתם צריכים לפרט למה אתם חושבים שאתם זכאים למבחן חוזר, ולצרף מספר מסמכים: גיליון ציונים עדכני, המלצה מגורם מחנך, ואישורים שמעידים על לקויות למידה (אם יש). את כל המסמכים צריך לשלוח בקובצי pdf למיטב במייל: meitav@digital.idf.il.
חשוב מאוד לדעת שגם אם לא מאשרים את הבקשה שלכם, היא לא פוגעת בשום אופן בציון הדפ"ר שכבר קיבלתם או בנתוני האיכות שלכם. מה שכן, אם הבקשה מאושרת, הציון הקובע הוא של המבחן החוזר (גם אם הוא נמוך יותר).
ציוני הדפ"ר חשובים מאוד אבל הצבא לוקח בחשבון גם מרכיבים נוספים, כמו יום המא"ה והריאיון האישי שבוחנים היבטים אישיים ולא רק קוגניטיביים. מעבר לזה, תמיד תוכלו לנסות להגיש בקשה לקבלה חריגה לתפקיד מסוים שאתם רוצים, ואם התנאים שלכם לא מאוד רחוקים מהתנאים שהתפקיד דורש, יכול להיות שיקבלו אתכם.
מה הסיכוי לקבל דפ"ר 90? לאן תוכלו להתגייס עם דפ"ר 70? ומה יהיה גורלכם עם דפ"ר 10? רגע לפני המבחן הפסיכוטכני, באנו לעשות לכם סדר במספרים
אם הצבא נתן לכם פטור משירות, אבל אתם עדיין רואים את עצמכם לבושים במדים ומתלוננים על היציאות ועל המפקדים, תוכלו לנסות להתנדב לצה"ל. אז איך הופכים למתנדב או מתנדבת ואילו תפקידים פתוחים למתנדבים בצה"ל? בואו נגלה 😊
בטח כבר קראתם על כל התחנות בצו הראשון, ואולי אפילו התכוננתם לקראתן. אבל בואו נדבר תכלס – מה אתם צריכים להביא איתכם לצו הראשון (חוץ ממצב רוח טוב כמובן)?
בונה על תפקיד טכנולוגי? או שאולי הכיוון שלך זה דווקא הדרכה? יום המא"ה הוא ההזדמנות שלכם להוכיח לצה"ל מה אתם שווים, ולסלול את הדרך לשירות שהכי מתאים לכם.
מש"קיות ת"ש הן הכתובת לחיילות וחיילים שזקוקים לסיוע מהמערכת הצבאית. הן מספקות אוזן קשבת, מגישות את בקשות הסיוע ושומרות על קשר רציף עם החיילים. נשמע מעניין? פה תמצאו מידע נוסף על התפקיד, השירות וההכשרה.
© כל הזכויות שמורות לאתר צו גיוס