קורס נתיב
קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊
חיל האוויר הוא הרבה מעבר לרק מטוסים ומסוקים. בשביל לנהל את הפעילות האווירית של החיל כמו שצריך, יש צורך במרכז שליטה פעיל ויציב על הקרקע – והמרכז הזה הוא חדר המבצעים.
חדר המבצעים יושב בכל הבסיסים, הטייסות והיחידות המיוחדות של חיל האוויר, ומי שאחראיות על התפעול שלו בשגרה ובחירום הן הפקמ"ציות (פקידות מבצעים, או בשמן הרשמי – עובדות חדר מבצעים). התפקיד שלהן הוא לרכז את כל המידע הנוגע לפעילות המבצעית של היחידה ולהעביר אותו לגורמים הרלוונטיים – כמו מרכזי השליטה או מגדלי הפיקוח. הפקמ"ציות גם דואגות להכין חומרי עזר לטיסות המבצעיות ולאימונים השונים, והן שותפות מהקרקע בתפעול של המראות ונחיתות – כך שהן ללא ספק נמצאות בלב העשייה של חיל האוויר.
בשביל להיות פקמ"צית בחיל הכחול צריך לעמוד בתנאי הקבלה הנדרשים, לעבור מסלול מיון לא פשוט, ולהשלים קורס הכשרה מאתגר. ככה זה עובד:
בשביל להגיע לתפקיד של פקמ"צית בחיל האוויר, תצטרכו קודם כול לעמוד בתנאי הסף הבאים:
אם אתן עומדות בכל התנאים האלה ודירגתן את אשכול התעופה בעדיפות גבוהה בשאלון ההעדפות, יש סיכוי טוב שתקבלו זימון ליום המיון לתפקידי האשכול, שאחד מהם הוא תפקיד הפקמ"צית.
יש שני סבבים של מיונים לתפקיד – סבב קיץ (בחודשים יולי-אוגוסט) וסבב חורף (בחודשים נובמבר-פברואר). יום המיון אורך כארבע שעות, וכולל שני סוגים של מבחנים ממוחשבים:
שימו לב שיום המיון לאשכול התעופה ממיין לתפקידים שונים ולא רק לתפקיד של פקמ"צית, אבל במהלך היום תהיה לכן הזדמנות לדרג את ההעדפות האישיות שלכן. ההעדפות שתסמנו, לצד הביצועים שלכן במבחנים, ישפיעו על השיבוץ שתקבלו במקרה שתעברו את יום המיון.
אם תעברו את המיון הראשוני אתן לגמרי על המסלול הנכון, אבל תצטרכו לעבור בנוסף אליו גם בדיקות רפואיות בירפ"א (יחידת רפואה אווירית), וסיווג ביטחוני שנועד לבדוק אם אפשר לסמוך עליכן עם מידע ביטחוני רגיש.
מסלול ההכשרה לתפקיד פקמ"צית כולל טירונות 02, קורס בן שמונה שבועות, והסמכה מקצועית שאורכת כחודשיים -שלושה.
במהלך הקורס החניכות לומדות על מבנה חיל האוויר ועל תחומי האחריות שלהן במסגרת התפקיד, ומתנסות במערכות שאיתן יעבדו. בנוסף, הן מתרגלות סימולציות המדמות מצבי אמת שונים, כמו ניהול זמני טיסות, סיוע למטוס עם תקלה, קבלה ועדכון של תחזית מזג האוויר וכו'. את החצי הראשון של הקורס כל החניכות עושות יחד, אבל בחצי השני הן מתחלקות למערכים שבהן ישובצו: קרב, מסוקים, מפי"כ וכו' (בהמשך נדבר קצת על מה מאפיין כל מערך).
בסוף הקורס, החיילות משובצות בטייסות ובבסיסים השונים בחיל האוויר בהתאם לתפקיד שקיבלו, ושם הן עוברות הסמכה נוספת שנמשכת כחודשיים-שלושה. רק בסיום ההסמכה החיילות הופכות לפקמ"ציות מן השורה וכבר יכולות להתחיל לתפוס משמרות.
כל הפקמ"ציות בחיל האוויר נדרשות לנהל את חדר המבצעים שבו הן נמצאות, לרכז מידע מגורמים שונות, לסנכרן את הפעילויות המבצעיות בבסיס, לסדר את זמני הטיסות, ולהיות בקשר קבוע עם מרכזי השליטה, מגדל הפיקוח והיב"א (יחידת הבקרה האזורית). הפקמ"ציות עובדות 24/7, לרוב במשמרות של 12 שעות, והן נדרשות לסגור שבת בערך אחת לחודש.
מעבר לזה, יש תחומי אחריות ספציפיים שמאפיינים את עבודת הפקמ"ציות בהתאם למערך ששובצו בו. פקמ"ציות שמשרתות בטייסות קרב אחראיות על טיסות מבצעיות ואירועים מיוחדים, ולוקחות חלק בתפעול של טיסות למטרות יירוט ותקיפה; פקמ"ציות בטייסות מסוקים משתתפות בניהול משימות של תקיפה וסיוע, ונדרשות לשתף פעולה עם גורמים מיחידות שונות; פקמ"ציות במפי"כ (מוצב פיקודי כנפי) אחראיות לרכז את כל המידע המבצעי הקשור לבסיס, ליצור תמונת מצב רחבה, ולקשר בין הטייסות למטה חיל האוויר ולגופים אזרחיים.
בקיצור, מדובר בתפקיד מרתק אבל גם אינטנסיבי, שיש בו לא מעט אקשן. אז אם אתן אוהבות להיות איפה שהכול קורה, ואתן יכולות לשמור על רמות גבוהות של ריכוז, ערנות ותושייה גם במצבי לחץ – בהחלט יכול להיות שמצאתן את התפקיד בשבילכן.
קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊
בסיס מחווה אלון מציע טירונות וקורסי הכשרה ייעודיים לאוכלוסיות מיוחדות (עולים חדשים, בני מיעוטים, בעלי סעיף נפשי נמוך ועוד), שתורמים לנחיתה רכה בצה"ל. אם זה מעניין אתכם – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על כל המסלולים שהבסיס הייחודי הזה מציע.
הטירונות בחוות השומר לא דומה לאף טירונות אחרת מבחינת הליווי שמקבלים בה והתכנים שעוברים בה, ועבור חיילי מקא"ם וחוסן מדובר בחוויה שיכולה לשנות לגמרי את מה שחשבו על עצמם ואת מה שתכננו להמשך השירות. קבלו כמה דברים ששווה לדעת על הטירונות הכי פסטורלית ומרגשת בצבא.
לצה"ל מערכת תמיכה שלמה שנועדה לסייע לחיילים שמתגייסים בלי עורף משפחתי. ריכזנו כאן מידע על הדרכים הכי חשובות שבהן צה"ל עוזר לחיילים בודדים במהלך השירות וגם אחריו.
מש"קיות ת"ש הן הכתובת לחיילות וחיילים שזקוקים לסיוע מהמערכת הצבאית. הן מספקות אוזן קשבת, מגישות את בקשות הסיוע ושומרות על קשר רציף עם החיילים. נשמע מעניין? פה תמצאו מידע נוסף על התפקיד, השירות וההכשרה.
© כל הזכויות שמורות לאתר צו גיוס