יום המא"ה

הפוקוס עליכם: כך יבחנו אתכם ביום המא"ה

אחת השאלות הכי ישראליות שיש היא: "מה עשית בצבא?" והאמת – זה לא מפתיע. הרי יש בצבא מאות אם לא אלפי תפקידים, וכל תפקיד כזה מוביל לחוויית שירות אחרת לגמרי, ולפעמים גם לכיוונים שונים באזרחות. אז איך הצבא יודע באיזה תפקיד לשבץ כל מלש"ב ומלש"בית? ובכן, כאן נכנס לתמונה יום המא"ה.  

יום המא"ה (מיון, איתור והתאמה) הוא יום אפיון מקצועי שנועד לסווג את היכולות והכישורים של המלש"בים כדי להפוך את השיבוץ שלהם לכמה שיותר מדויק. היום כולל ארבע תחנות: הדרכה, מבחנים פסיכוטכניים, עבודת צוות ויחסים בין-אישיים, ועבור כל תחנה המועמדים מקבלים ציון. הציונים האלה משוקללים עם הנתונים שהתקבלו בצו הראשון, ובהתאם אליהם נקבעת רשימת התפקידים שהמלש"בים מקבלים בשאלון ההעדפות (מנילה). 

יום המא"ה מיועד לכל המלש"בים, בנות ובנים, עם פרופיל 45 ומעלה. ההשתתפות ביום הזה היא לא חובה, אבל מי שלא משתתף מקבל מנילה עם פחות אפשרויות שיבוץ. חשוב לדעת שהיום הזה לא פוגע בנתונים שהתקבלו בצו הראשון, כך שהוא יכול רק לשפר את המצב שלכם ולהרחיב את האפשרויות העומדות בפניכם! 

האותיות הקטנות – הצד הטכני של יום המא"ה 

לפני שנצלול לכל מה שמצפה לכם ביום המיון החשוב הזה, קבלו כמה פרטים טכניים שכדאי לדעת: 

הזימון ליום המא"ה  

הזימון ליום המא"ה נשלח בדרך כלל במהלך כיתה י"א, לאחר הצו הראשון. אם עברו כמה שבועות מאז שהשלמתם את הצו הראשון ועדיין לא קיבלתם זימון ליום המא"ה, תוכלו ליצור קשר עם מיטב דרך האזור האישי באתר צה"ל. 

השתתפות ביום המא"ה  

מאז תקופת הקורונה, יום המא"ה מתקיים במתכונת מקוונת, כך שההתחברות אליו מתבצעת דרך המחשב. אם אין לכם תנאים מתאימים בסביבה הביתית, אתם יכולים לגשת למכון מיון ייעודי ולהיבחן משם באופן מקוון, אבל עליכם לתאם זאת מראש מול מיטב. אם אתם גרים בחו"ל, עדיין תוכלו להשתתף ביום המא"ה, אבל מומלץ לפנות אל מיטב כדי לקבוע זמן שמותאם למדינה שאתם נמצאים בה. 

אישור השתתפות 

יומיים לפני המועד המרגש, תקבלו הודעת סמס שבה תידרשו לאשר את השתתפותכם ולאמת את כתובת המייל שלכם. שימו לב שאתם חייבים לשלוח את האישור עד יום לפני המיון, אחרת לא תוכלו להשתתף בו. עצה שלנו – ודאו שקיבלתם הודעה חוזרת שמציינת שהאישור שלכם נקלט בהצלחה.  

בבוקר של יום המיון תקבלו לכתובת המייל שלכם קישור למבחנים הממוחשבים או לזום (תלוי באיזה חלק אתם מתחילים). בנוסף, תצורפו לקבוצת וואטסאפ שבה תוכלו לקבל מענה לשאלות שאולי יהיו לכם. בשעות הצהריים תקבלו את הקישורים שיפנו אתכם לחלק השני של יום המיונים. 

הכנה ליום המא"ה 

חשוב לדאוג למחשב נוח, לחיבור רציף לאינטרנט, למצלמת מחשב או רשת תקינה, למיקרופון פעיל, לעכבר חיצוני ולתוכנת זום מותקנת. בנוסף, יש להצטייד בתעודת זהות, בדפים ובכלי כתיבה. מעבר לציוד, חשוב לדאוג גם לסביבת עבודה נוחה ושקטה, ורצוי לארגן מים ואוכל בהישג יד. 

מה הלו"ז? כך בנוי יום המא"ה 

בשונה מהצו הראשון שמופעל על ידי הצבא, את יום המא"ה מפעילים שני מכונים אזרחיים: אדם מילא (לבנות), וקינן שפי (לבנים). בשני המקרים, היום נמשך כשמונה שעות, בין 16:00-8:00. ההמלצה שלנו היא להתחבר כבר ב-7:30 כדי להשלים את הרישום, לעבור זיהוי פנים ולוודא שהמיקרופון והמצלמה עובדים. 

יום המא"ה כולל שני חלקים:  

  1. מבחנים ממחושבים שאותם כל מועמד ומועמדת מבצעים לבד. 
  2. משימות קבוצתיות שמתבצעות בזום, בקבוצות של שישה אנשים. 

 
חלק מהמועמדים מתחילים עם המבחנים ואחרים עם המשימות הקבוצתיות, ובאמצע היום מתחלפים. 

חמש זה המאה החדש – הציונים ביום המא"ה

ביום המא"ה צפויים לכם לא מעט מבחנים, אבל למרות השם של היום, אף אחד מכם לא הולך לקבל 100. למעשה, הציון הגבוה ביותר שניתן לקבל הוא 5, והנמוך ביותר הוא 1. בסוף היום הזה אתם הולכים לקבל הרבה ציונים – ציון עבור כל תחנה, ציון משוקלל עבור הביצועים שלכם במספר תחנות וציון עבור ההתנהגות הכללית שלכם. 

הציונים מתייחסים לארבעה תחומים, שכל אחד מהם מורכב מכמה מדדים:

  1. יכולות בין-אישיות – יכולות הנוגעות לתקשורת עם אנשים אחרים: עבודות צוות, פיקוד, טיפול באדם והדרכה. 
  2. יכולות קוגניטיביות – יכולות הקשורות בתפעול של מערכות טכנולוגיות: תפיסה מרחבית, הפעלה טכנית ועיבוד מידע. 
  3. יכולות אישיות – יכולות המעידות על מסוגלות להשתלב במסגרת הצבאית: השקעה והתמדה, התנהגות מסגרתית ובגרות ובשלות. 
  4. יכולות ביצועיות – יכולות הקשורות בתפקידים רגישים ובעבודה תחת לחץ: קשב מתמשך וניהול וארגון. 

איך זה נראה בפועל? התחנות של יום המא"ה 

כמו שאמרנו, יום המא"ה מורכב מארבע תחנות. התחנות מתקיימות בסדר אקראי, ולכל אחת מהן מוקצב זמן מוגבל. בין התחנות יש הפסקה, כך שיהיה זמן לקום לשירותים או סתם לקחת נשימה. 

תחנת הדרכה 

בתחנה זו תתבקשו להעביר הדרכה באורך של כחמש דקות לשאר חברי הקבוצה והבוחנים. ההדרכה תהיה בנושא אקראי שייבחר עבורכם, וכדי שתוכלו לבנות אותה, תקבלו מצגת עם מידע רלוונטי, ויוקצבו לכם כעשר דקות להתכונן. קחו בחשבון שבמצגת יופיע גם משחק שתצטרכו להעביר תוך כדי ההדרכה. 

תחנת מבחנים פסיכוטכניים 

התחנה הזאת כוללת מספר מבחנים, שכל אחד מהם נמשך 30-15 דקות. המבחנים בודקים את הנושאים הבאים: 

  • עיבוד מידע – הסקת מסקנות מתוך טבלאות נתונים או תרשימי זרימה. 
  • הפעלה טכנית – שאלות הקשורות בהפעלת מערכת טכנולוגית נתונה. 
  • קשב מתמשך – מציאת שיטתיות בין אלמנטים חזותיים שונים. 
  • ניהול וארגון – השלמת משימות הדורשות ריכוז גבוה, כמו סיווג פריטים ואיתור שגיאות. 
  • תפיסה מרחבית – הבנה של המיקום ושל ההתנהגות של פריטים במרחב.


רוצים לגלות עוד קצת סודות על המבחנים הפסיכוטכניים? קליק כאן 🙂 

תחנת עבודת צוות 

כאן ייבחנו היכולות שלכם לשתף פעולה, להוביל אנשים ולהתמודד עם חילוקי דעות בתוך קבוצה. התחנה הזאת כוללת מספר משימות:    

  • דיון – כל הקבוצה תקבל נושא לדיון, ותתבקשו להגיע יחד להחלטה על הפתרון מתאים.  
  • בניית תוכנית עבודה – תחולקו לשתי קבוצות, וכל קבוצה תידרש לגבש תוכנית עבודה ליישום הפתרון שהחלטתם עליו. 
  • פרזנטציה – תתבקשו לתכנן יחד עם שאר חברי הקבוצה פרזנטציה שתציג את תוכנית העבודה שבניתם.
     

תחנת יחסים בין-אישיים 

בתחנה הזאת תקבלו תרחיש שמתאר מצב מורכב, ותתבקשו להדגים במשחק תפקידים איך הייתם מתמודדים איתו. המטרה כאן היא לבחון את היכולות שלכם לנהל קונפליקטים ולנהוג ברגישות כלפי אנשים אחרים. 

יש מועד ב'? ערעור על הציונים ביום המא"ה

קיבלתם את הציונים של יום המא"ה ואתם לא מבסוטים? אלה הסיבות שיכולות לאפשר לכם להגיש ערעור: 

  • הרגשתם לא טוב ביום המיון מבחינה בריאותית או נפשית. 
  • חל שינוי משמעותי ביכולות שלכם לאחר שנת שירות או מכינה. 
  • נתקלתם בתקלה טכנית במהלך יום המיון, כמו הפסקת חשמל או חוסר קליטה. 
  • אתם מאמינים שההערכה שהתקבלה לא משקפת את היכולות שלכם. 

 
את הערעור תוכלו להגיש באזור הטפסים באתר של מיטב. לבקשה צריך לצרף מכתב אישי שבו מנומקת סיבת הערעור. מומלץ לצרף גם מסמכים שתומכים בטענות שלכם, כמו מכתב המלצה או תעודת הצטיינות (אם יש). 

שימו לב:  

אם בקשת הערעור תאושר ותקבלו זימון ליום מיון חדש, הציונים הקובעים יהיו הציונים הגבוהים. עם זאת, שיפור הציונים לא מבטיח קבלה של שאלון העדפות חדש או שינוי של שיבוץ קיים. 

כמה טיפים שיעשו לכם את יום המא"ה

  • כל תחנה בודקת כמה מדדים, ולכן חשוב להשקיע גם בתחנות שאולי לא נראות רלוונטיות לתפקידים שאתם מכוונים אליהם 
  • ובאותו עניין, אם באחת התחנות לא הלך לכם טוב כמו שהייתם רוצים, תנסו לא לתת לזה לקלקל לכם בתחנה הבאה. תנצלו את ההפסקה שבין התחנות כדי להתרענן קצת ותמשיכו עם הפנים קדימה. 
  • חשוב מאוד לתכנן את ההתנהלות שלכם בכל תחנה לפי הזמנים שמוקצבים לכם, אחרת יש סיכוי גדול שלא תצליחו לבטא או להשלים את כל מה שאתם רוצים. 
  • תשתדלו להבליט את התכונות הטובות שלכם אבל אל תעשו את זה בצורה מאולצת, ובטח שלא על חשבון מועמדים אחרים. 
  • נכון שהמבחנים ביום המא״ה לא בוחנים ידע או חומר שאפשר ללמוד לפני, אבל זה לא אומר שאי אפשר להגיע מוכנים למבחנים האלה, ולדעת לקראת מה אתם הולכים. 
  • ובאופן כללי – תנסו לראות ביום הזה חוויה ולבוא אליו חיוביים, זה כבר יעלה את הסיכוי שלכם להצליח ולצאת טוב בעיני הבוחנים! 

המלצת המערכת

לציונים של יום המא"ה תהיה השפעה גדולה על אפשרויות השיבוץ שלכם, ולכן כדאי לכם להשקיע מאמץ ולהגיע מוכנים. בשוק יש כמה הכנות ליום המא"ה, ומהמחקר שאנחנו עשינו – בין השאר בעזרת מלש"בים שהתכוננו למיונים – נראה שההכנה של מכון נועם היא הטובה ביותר. 

ההכנה כוללת מספר רב של שאלות בכל הנושאים והרמות, והיא משקפת בצורה טובה את מה שצפוי לכם במבחנים הפסיכוטכניים. בנוסף, מכון נועם מציע הכנה לדינמיקה הקבוצתית, שתעזור לכם להגיע מוכנים גם לחלק המלחיץ הזה ביום המא"ה.

תוכן העמוד

פוסטים רלוונטיים

קורס נתיב

קורס נתיב

קורס נתיב מיועד לחיילות ולחיילים בצה"ל שאינם יהודים ומעוניינים לחזק את הזהות היהודית-ישראלית שלהם, ואפילו מציע להם לעבור תהליך גיור מקוצר בזמן הצבא. איך זה בדיוק עובד? הסברנו הכול בפנים 😊

מחווה אלון

מחו"ה אלון

בסיס מחווה אלון מציע טירונות וקורסי הכשרה ייעודיים לאוכלוסיות מיוחדות (עולים חדשים, בני מיעוטים, בעלי סעיף נפשי נמוך ועוד), שתורמים לנחיתה רכה בצה"ל. אם זה מעניין אתכם – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על כל המסלולים שהבסיס הייחודי הזה מציע.

חוות השומר

חוות השומר

הטירונות בחוות השומר לא דומה לאף טירונות אחרת מבחינת הליווי שמקבלים בה והתכנים שעוברים בה, ועבור חיילי מקא"ם וחוסן מדובר בחוויה שיכולה לשנות לגמרי את מה שחשבו על עצמם ואת מה שתכננו להמשך השירות. קבלו כמה דברים ששווה לדעת על הטירונות הכי פסטורלית ומרגשת בצבא.

חיילים בודדים

חיילים בודדים

לצה"ל מערכת תמיכה שלמה שנועדה לסייע לחיילים שמתגייסים בלי עורף משפחתי. ריכזנו כאן מידע על הדרכים הכי חשובות שבהן צה"ל עוזר לחיילים בודדים במהלך השירות וגם אחריו.