שרשרת חיול

באים אזרחים, יוצאים חיילים – הצצה לשרשרת החיול שמצפה לכם ביום הגיוס

כולנו מכירים את הסצינה המפורסמת של המתגייסים שעולים לאוטובוסים ומנופפים לשלום למשפחות – אבל לא כולנו סגורים על מה שקורה אחרי שהאוטובוסים האלה מתחילים לנסוע. אז בואו נריץ קצת קדימה: האוטובוסים לוקחים את המתגייסים ממתחמי ההתכנסות אל הבקו"ם (בסיס קליטה ומיון) בתל השומר, ושם מתחיל תהליך החיול שקיבל את השם "שרשרת חיול". שרשרת החיול נמשכת כמה שעות, וכוללת יותר מעשר תחנות. כל המתגייסים והמתגייסות עוברים את אותו המסלול, ובסיומו הופכים לחיילים וחיילות צה"ל מן השורה. פייר, מרגש.

הינה באה השרשרת – כל התחנות בתהליך החיול

אומנם התחנות בשרשרת החיול קבועות, אבל הסדר שלהן עשוי להשתנות כדי לייעל את היום ולמנוע עומסים. בתחילת היום תקבלו מדבקות עם ברקוד, שאותו תתבקשו לסרוק בעמדות המחשב שפזורות במתחם כך תדעו מהי התחנה הבאה שאליה אתם צריכים להגיע.   

לא נשקר לכםהמעבר בין התחנות עלול להיות מעייף, אבל באזור הצהריים תהיה לכם הפסקת אוכל ואז תזכו לנוח מעט וגם לחוות לראשונה חדר אוכל צבאי. ועכשיו למה מצפה לכם בכל תחנה: 

צילומי רנטגן של חלל הפה והשיניים

בתחנה הזאת תעברו צילום של חלל הפה והשיניים, לצורך זיהוי בעת חירום. מדובר בתהליך פשוט ולא כואב שנמשך ממש כמה דקות. 

חיסונים

כאן תקבלו שתי זריקות בזרוע נגד טטנוס, צהבת A ודלקת קרום המוח. חיילים שמתגייסים בין החודשים אוקטובר למרץ יקבלו בנוסף גם חיסון שפעת. חשוב לציין שייתכן שתקבלו חיסונים נוספים בהתאם לתפקיד שאליו שובצתם. חשוב לדעת שאתם רשאים לסרב לקבל את אחד החיסונים או את כולם, ואתם לא חייבים לנמק את הסיבה לסירוב. מה שכן, אתם צריכים להתכונן לכך שהסירוב יגרור עיכוב בתהליך החיול. בשלב הראשון תופנו לתא חריגים, שם תיפגשו עם רופא או רופאה שיסבירו לכם את חשיבות החיסונים. לאחר מכן תופנו למדור אפידמיולוגיה ושם תקבלו ייעוץ מטעם מומחה או מומחית בבריאות הציבור. בשלב הבא תתבקשו לחתום על טופס סירוב, ומשם תמשיכו בשרשרת החיול הרגילה.  

כמה דברים שחשוב לקחת בחשבון אם אתם מתכננים לסרב לקבל חיסונים ביום הגיוס: 

  1. אם הסיבה להימנעות מהחיסון היא רפואית, תדאגו להגיע עם האישורים הרפואיים המתאימים כי זה יקל את התהליך. 
  1. אם אתם מעוניינים להתחסן אבל חוששים לעשות את זה בשרשרת החיול, אתם יכולים להתחסן מראש במרפאה, ולהביא פנקס חיסונים עדכני שמעיד על כך. 
  1. הסירוב להתחסן יירשם בתיק הרפואי שלכם לצרכים רפואיים בלבד. בנוסף, בכל מקרה של פציעה או מחלה, תתבקשו לציין לפני הגורם המטפל שלא התחסנתם. 
  1. אתם יכולים להתחרט בכל עת, ולבקש להתחסן במרפאה ביחידה. 
  1. חלק מהחיילים שמסרבים להתחסן מופנים במהלך שרשרת החיול לוועדה רפואית. מאחר שהוועדה פועלת רק עד שעות הצהריים, לפעמים לא מספיקים להגיע אליה, ואז כל התהליך מתעכב ביום.  

דגימת DNA

בתחנה זו ייקחו מכם דגימת דם, ומתוכה ייקחו גם דגימת DNA. הדגימה תילקח באמצעות דקירה באצבע, ולאחר מכן תתבקשו להניח את האצבע על נייר מיוחד שמזהה את הדגימה. 

תספורת (למי שצריך)

בנים שמגיעים עם תספורת לא תקנית אל תחשבו שיוותרו לכם. בבקו"ם דאגו שיהיו גם ספר או ספרית צבאיים שיסדרו לכם תספורת לפי הנהלים. 

צילום פנים

זה הזמן להצטלם לתמונה שתלווה אתכם בכל השירות הצבאי התמונה לחוגר. אסור להצטלם עם כובע או עם משקפי שמש, ובנות מתבקשות לאסוף את השיער. ואל תגידו שלא אמרנו: מותר להצטלם פעם אחת בלבד, אז תשתדלו לחייך (למרות השוק!) ולהסתכל למצלמה.  

טביעת אצבעות

כאן תידרשו לסרוק את טביעות האצבע שלכם בעזרת מכשיר מיוחד, כדי לאפשר זיהוי ודאי שלכם בעת הצורך. מדובר בתהליך פשוט שנמשך פחות משתי דקות. 

כניסה למאגר של תורמי מח עצם (אופציונאלי)

התחנה הזאת רלוונטית רק למתגייסים שרוצים להיכנס למאגר של תורמי מח עצם. אם אתם מעוניינים, תתבקשו למלא שאלון רפואי קצר ולתת דגימת רוק. בהמשך, אם תימצאו מתאימים לתרומה לאדם חולה, ייצרו איתכם קשר. מדובר כאן בזכות להציל חיים או לשפר משמעותית את איכות החיים של אדם אחר, אז בהחלט שווה לשקול הצטרפות למאגר. 

אימות נתונים

בתחנה זו תשבו מול חייל או חיילת שירשמו את הפרטים האישיים שלכם (שם מלא, כתובת וכו'). בנוסף, תתבקשו להציג תעודה מזהה ולתת את פרטי חשבון הבנק שלכם לצורך העברת המשכורת הצבאית – אז תדאגו להגיע מוכנים. כדאי לדעת שיש אפשרות לקצר משמעותית את הזמן בתחנה הזאת אם תמלאו מראש שאלון קדם גיוס. האפשרות למילוי השאלון הזה תיפתח עבורכם 30 יום לפני הגיוס, דרך האזור האישי באתר מתגייסים 

קבלת דסקית וחוגר

כאן הגיוס כבר מתחיל להיראות ממשי יותר, כי בתחנה הזאת תקבלו סוף סוף את הדסקית ואת תעודת החוגר שלכם. על גבי הדסקית יהיו חרוטים השם שלכם והמספר האישי שקיבלתם. הפרטים האלה יופיעו גם בתעודת החוגר, לצד מספר הזהות ותאריך הגיוס שלכם, וכמובן גם התמונה החדשה שלכם שצולמה לפני ממש כמה תחנות 

אפסנאות 

בתחנה זו בעצם תקבלו את הצידה לדרך שתשמש אתכם בשנתיים-שלוש הבאות. מה שמקבלים כמובן משתנה מעט בין בנים לבנות, ובין לוחמים לחיילים שאינם לוחמים, אבל בגדול זה הציוד שעליו מדובר: כל החיילים מקבלים קיטבג, שלושה זוגות של מדי א', נעליים, מעיל א', חגורה, כומתה ומנעול. לוחמים מקבלים עוד זוג נעליים וציוד נוסף כמו משרוקית, אזיקונים, כיסוי לשעון יד ותרסיס שמן לנשק. חיילים שאינם לוחמים מקבלים גם ערכת תפירה, פנקס, אטמי אוזניים, תחבושת אישית וסרט זוהר. שימו לב שיש פריטים חשובים שתתבקשו לקנות מראש ולהביא ליום הגיוס כמו גופיות, תחתונים, גרביים ומגבת. כמו כן, חשוב להיערך למצב שבו לא תחזרו הביתה מספר ימים ואפילו שבועיים, ולהביא גם בגדים להחלפה, סדין, תיק קטן, טלפון ומטען, תרופות אם צריך וכלי רחצה. את הפריטים המשלימים מומלץ לקנות עם כרטיס הכוכבים שתקבלו. 

ועדה רפואית (במקרים חריגים)

אם אתם אמורים להתגייס לתפקידי לחימה, ובשאלון הרפואי שמילאתם לפני הגיוס יש סעיף שמצריך בדיקה – תופנו לפגישה עם רופא או רופאה מטעם היחידה שאליה אתם מיועדים. המטרה כאן היא לבדוק שוב את התאמתכם לשירות כלוחמים.  

קצין או קצינת מיון

בסוף שרשרת החיול תהיה לכם אופציה לגשת לקצין או לקצינת מיון ולבקש שינוי שיבוץ במקרה שאתם לא מרוצים מהתפקיד שקיבלתם. חשוב שתזכרו שיש עוד שיקולים בתמונה, ולכן הצבא לא מתחייב לאשר העברת תפקיד. 

צ'ופרים קטנים לסוף

בשביל לסיים את היום הארוך בטוב, תקבלו ערכת שי ממועדון "יותר", שבה יחכו לכם פינוקים שונים כמו חטיפים, מאכלים ומוצרי היגיינה שימושיים. ואם תרצו, תוכלו גם להשוויץ במדים שלכם בביתן מיוחד שנועד לצילומים ותמונות לסטורי שלכם. 

יאללה, סיימנו – אז מה קורה בסוף שרשרת החיול?

סביר להניח שאחרי שתשלימו את כל התחנות, הדבר שהכי תרצו לעשות זה להתרסק על הספה בסלון – אבל סביר להניח שזה לא יקרה. לעיתים נדירות נשלחים הביתה בסיום שרשרת החיול (המצב הזה קורה בדרך כלל כשמתגייסים ביום חמישי). במקרה כזה תתבקשו להתייצב בבסיס האם ביום הראשון לטירונות. לרוב עולים על אוטובוס בסיום שרשרת החיול, ונוסעים לבסיס האם, שם מתחילים את הטירונות.  

משהו קטן לדרך – טיפים ליום הגיוס

ככל הנראה אין דרך להתכנון במאה אחוז ליום הגיוס, אבל אפשר בהחלט לצמצמם את ההלם. קבלו כמה טיפים לקראת היום הגדול: 

  • להתחיל ברגל ימין יש הרבה הגבלות בשרשרת החיול: אסור להכניס אוכל או שתייה, אסור לעשן ואסור להכניס ציוד אישי וטלפונים ניידים. כל הפרה של ההנחיות האלה תגרור ענישה, אז חבל להסתכן.  
  • להגיע מדוגמים עדיף להגיע בלי שעונים ותכשיטים כי תצטרכו להוריד אותם בבדיקות. בנוסף, בנות יתבקשו לאסוף את השיער אז כדאי לדאוג לגומייה, ובנים צריכים להגיע עם תספורת תקנית. חוץ מזה, מומלץ להגיע עם נעליים ובגדים נוחים כי תסתובבו לא מעט.  
  • להצטייד במה שצריך אל תשכחו להביא איתכם את המסמכים הבאים: צו התייצבות, תעודת זהות או רישיון נהיגה, פרטי חשבון בנק, ופנקס חיסונים עדכני (אם חוסנתם לאחרונה). 
  • להתכונן לקפוץ למיםגם אם אתם מתגייסים ביום חמישי או מיועדים לתפקידים שאינם תפקידי לחימה, קחו בחשבון שיכולים להשאיר אתכם שבועיים בצבא אז תיערכו בהתאם מבחינת ציוד.  

תוכן העמוד

פוסטים רלוונטיים

טיסות לחו"ל לפני הצבא ובזמן השירות

כן, כן – אפשר לטוס לחו"ל ממש לפני הגיוס ואפילו אחריו! אבל בצה"ל כמו בצה"ל, יש הרבה אותיות קטנות שחשוב שתכירו לפני שאתם מתכננים את החופשה הבאה שלכם. אז הכנו בשבילכם מדריך קצר לחייל הנודד 😊

דרגות בצהל

דרגות בצה"ל

תוהים מתי תקבלו דרגת סמל כדי שתוכלו להתפז"ם? נתקלתם בקצינה עם שני פלאפלים ואתם לא בטוחים מה התפקיד שלה? ראיתם דרגת כתף כחולה ואין לכם מושג מה זה אומר? אל דאגה – הכנו לכם את המדריך המלא לדרגות בצה"ל.

משכורת חיילים

משכורת חיילים

הכי חשוב זה שירות עם משמעות. אבל גם צריך רגע להבין מה הולך לקרות בחשבון הבנק שלכם בשנתיים פלוס שתשרתו. באנו לעזרת מלש"ב וריכזנו כאן את כל מה שחשוב לדעת על המשכורת בצבא.

חיילים בודדים

חיילים בודדים

לצה"ל מערכת תמיכה שלמה שנועדה לסייע לחיילים שמתגייסים בלי עורף משפחתי. ריכזנו כאן מידע על הדרכים הכי חשובות שבהן צה"ל עוזר לחיילים בודדים במהלך השירות וגם אחריו.